Een leidinggevende van ABN Amro is twee jaar geleden onterecht op staande voet ontslagen, nadat hij meerdere collega's stomdronken onzedelijk had betast. Een onfortuinlijke vrouw kreeg zelfs een lik over haar oor.
Hoewel het allemaal een 'gênante en vervelende vertoning' was, oordeelde de kantonrechter dat ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd was.
Vijf voorvallen
De bankier werd de laan uit gestuurd na maar liefst vijf verschillende voorvallen. Het bontst maakte de man het op 11 december 2015 op een borrel in een café op de Amsterdamse Nieuwmarkt, nadat er eerder al flink was gedronken op een rondvaartboot.
De volgende ochtend kon de bankier zich nog slechts flarden herinneren van de avond en hij was thuisgekomen zonder jas en zonder benul hoe dat was gebeurd. Zijn collega's wisten meer en vertelden dat door aan de afdeling human resources.
Lik
Een 'erg emotionele' vrouwelijke collega kwam net uit een scheiding en verklaarde dat de man meerdere keren aan haar billen had gezeten. Ook nadat zij had uitgeroepen "Jaap, kappen nou", zat de graaier nog eens aan haar billen.
Twee andere vrouwen werden ook door de man aangeraakt tijdens die gewraakte borrel. Een van de twee kreeg ook nog een lik.
"Toen deze collega op het punt stond om weg te gaan, en afscheid nam van andere collega’s dook u op, sloeg uw arm om haar heen en likte u over haar oor. Zij vond dat smerig en heel vervelend", schreef de bank aan de man in zijn ontslagbrief.
Klap
Een mannelijke collega kreeg die avond en passant nog een harde klap op zijn wang. Ruim anderhalf jaar daarvoor had de man ook al eens een collega tegen haar zin in betast. Toen hij later haar baas werd, is daar over gesproken, maar hij kreeg geen officiële waarschuwing.
Hoewel de rechter het gedrag van de man ernstig noemt, was het geen reden voor ontslag op staande voet. Daarvoor moet namelijk een dringende reden zijn. Dat was volgens de rechter niet het geval, onder meer omdat de man dus geen waarschuwing had gekregen in het eerdere geval.
ABN moest dokken
Verder konden de vrouwen de man 'relatief eenvoudig' van zich afschudden. Voor ontslag op staande voet moet bovendien een gedraging 'voor iedere weldenkende werknemer voldoende zijn om de arbeidsovereenkomst dadelijk te beëindigen'. Aan die voorwaarde is blijkbaar niet voldaan.
ABN moest daarom de man zijn misgelopen loon na het ontslag alsnog betalen, vermeerderd met rente en een verhoging van 25 procent. De werkrelatie was wel verpest, waardoor hervatting van de werkzaamheden niet mogelijk was. Dat probleem moesten de partijen onderling maar oplossen, oordeelde de rechter.