Geld en Werk

For Sale: villa aan de Amstel voor nog geen 3 miljoen

24 maart 2018 07:14 Aangepast: 24 maart 2018 07:14
Beeld © Peters en Partners

Een koopje, gezien de huidige hysterie op de woningmarkt: een grote vrijstaande monumentale villa aan het water in Amsterdam voor nog geen drie miljoen euro. Maar juich niet te vroeg, want er zit een behoorlijk addertje onder het gras.

De gemeente Amsterdam verkoopt deze voormalige directiewoning van 946 vierkante meter. Wie van authentieke details houdt, kan er zijn hart ophalen. Er is een heuse wachtkamer, meerdere kamers met erkers, lambrisering en een enorme hal met originele granieten vloer en ornamenten.

Er zijn ook glas-in-loodramen, meerdere haarden met origineel tegelwerk en sierplafonds.

Miniatuurvoorbeeld

Zuidergasfabriek

En het is een rijksmonument, dus je krijgt er ook de nodige historie bij. De woning was onderdeel van de Zuidergasfabriek: daar werd begin 20e eeuw gas geproduceerd en geleverd voor de verwarming van Amsterdam. Inmiddels zijn de fabrieksgebouwen gesloopt en wordt er in het gebied flink gebouwd. Maar het oude directiegebouw staat er nog altijd.

Je krijgt voor bijna 3 miljoen dus een huis met verhaal. En een flinke lap grond. Het perceel is in totaal 1865 vierkante meter, heeft een bijgebouw en ligt naast de Amstel. Je kan er dus rustig je sloepje aanleggen. Nog niet genoeg groen? Tegenover de directiewoning wordt een park aangelegd.

Miniatuurvoorbeeld

Addertje

Maar voor je al te enthousiast wordt: er zitten een aantal addertjes onder het gras. Het huis moet stevig opgeknapt worden en omgebouwd tot in ieder geval twee appartementen.

Nee, met het korte kluswerk van Eigen Huis en Tuin ben je er niet. Er zitten ouderwetse stopcontacten in, de verf bladdert af, de vloerbedekking zit onder de vlekken. De keuken is eenvoudig, en een badkamer konden we op de foto's überhaupt nog niet ontdekken.

En dat is alleen nog het opknapwerk dat we kunnen zien. Want volgens de verkoopmakelaar zit er asbest in de kelder en moet het complex ook nog worden aangesloten op de nieuwe riolering.

Miniatuurvoorbeeld

Enorme erfpacht

Dan is er nog iets: op het perceel rust erfpacht. Dat betekent dat de gemeente eigenaar blijft van de grond. Voor het gebruik betaal je ze een jaarlijkse vergoeding. In dit geval is die vergoeding maar liefst 84.367 euro per jaar. Een behoorlijk bedrag.

Als kersverse eigenaar mag je de erfpacht eeuwigdurend afkopen, maar dan moet je nog eens ruim 3,5 miljoen euro extra betalen. Niet een bedrag dat je waarschijnlijk zo een-twee-drie kan ophoesten.

6 appartementen

Er gelden nog meer voorwaarden. We vroegen het 35 pagina's tellende kavelpaspoort op, en dat staat vol met regels. De gemeente wil dat je het huis verbouwt. In het directiegebouw moeten minimaal twee en maximaal zes wooneenheden komen.

Voordeeltje: dat betekent dat je de erfpacht kan delen. Maar ook met zes appartementen is de erfpacht nog altijd zo'n 14.000 euro per woning per jaar. Meer bouwen op het terrein is niet toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld

Ook aan de tuin stelt de gemeente de nodige eisen. "De inrichting van de tuin dient aan diverse voorwaarden te voldoen", staat in de advertentie op Funda. Zo moeten de monumentale bomen die in de tuin staan goed worden onderhouden.

Nog niet afgehaakt? De biedingstermijn sluit op 3 mei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van