Geld en Werk

1700 euro huur voor 44 vierkante meter: 'Geen toekomst in de stad'

23 maart 2018 14:13 Aangepast: 26 maart 2018 12:08
Beeld © ANP

Na een tweede huurverhoging in een jaar tijd is Michiel (25) het helemaal zat. Zijn appartement blijft maar duurder worden. Kopen gaat niet. Wat moet hij nog als starter in Amsterdam?

Ruim een jaar geleden verhuisde Michiel* naar een appartement van 44 vierkante meter binnen de ring van Amsterdam. Het is goed opgeknapt met dubbel glas, luxe apparatuur  en een vaatwasser. Tot zover heeft hij weinig te klagen. "Groot is het niet, maar ik ben blij dat ik ergens kan wonen."

Ware het niet dat Michiel de 44 vierkante meter moet delen met nog twee andere huurders. En dat de eigenaar van het appartement de prijs al twee keer in korte tijd heeft verhoogd. "Bij de tweede keer dachten we: 'Ja, hallo. Gaat de huur nu alweer omhoog?' Waar ligt de grens?"

Dubbele wasbak

Met z’n drieën begonnen ze met een kale huur van 1.668 euro, inmiddels is die na twee verhogingen opgelopen tot 1.721 euro. Alledrie hebben ze een kleine slaapkamer, en delen ze een woonkeuken.

Michiel betaalt 600 euro aan huur per maand voor zijn kamer, inclusief gas, water en licht. "De huurmarkt groeit, ik snap best dat de prijzen dan ook omhoog gaan. Maar dit soort bedragen voor 44 vierkante meter is echt te gek."

Huren omhoog

Uit de meest recente cijfers blijkt ook dat de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen jaar fors zijn gestegen. Met name in grote steden, zoals Amsterdam (+9,9%) , Eindhoven (+11%), Rotterdam (+10,2%) en Arnhem (+9,1%). Gemiddeld ligt de huurprijs in de vrije sector op 1.020 euro per maand. In die vrije sector zijn huiseigenaren niet gebonden aan een maximale huurverhoging. Ze mogen de huur onbeperkt verhogen.

Het maakt de situatie van starters extra penibel. Huren in de vrije sector is prijzig. En in grote steden ligt een koopwoning ook niet binnen bereik omdat ze met hun korte carrière nog niet zo’n hoge hypotheek kunnen krijgen. 

Huis delen

Ook de Woonbond herkent het probleem. "In steden zie je dat steeds meer mensen, ook na hun studententijd, een woning gaan delen omdat zelfstandige woonruimte simpelweg onbetaalbaar is", zegt Marcel Trip.

De verhuurder van Michiel doet wettelijk niets verkeerd. Hij heeft volgens Michiel een jaarlijkse verhoging van de huur afgesproken in het contract. Omdat de eerste verhoging in november 2017 plaatsvond, en de tweede in maart 2018, houdt hij zich aan de regels. (Zie kader).

Maar Michiel kan niet continu blijven bijbetalen. "Als starter wil ik graag in Amsterdam blijven, ik wil bijdragen aan de stad, maar er zit geen toekomst in dit huis." Hij denkt er nu over om te verhuizen naar buiten de stad. "Ik werk en kan de huur betalen, maar wil uiteindelijk ook iets meer voor mijn geld."

Wat mag er in de vrije sector?

Voor appartementen en huizen in de vrije sector geldt, in tegenstelling tot bij sociale huur, geen maximale huurverhoging. Er is ook geen maximale huurprijs.

De enige wettelijke regel is dat je huur maar een keer in de twaalf maanden mag worden verhoogd. Een extra verhoging mag alleen als je huurhuis tussentijds flink is verbeterd.

Hoeveel je huur omhoog gaat, hangt af van je contract. Staat er niets in over een jaarlijkse huurverhoging, dan mag een huiseigenaar iedere huurverhoging doen die hij wil. In de meeste contracten staat echter een jaarlijkse verhoging opgenomen, die is gekoppeld aan de inflatie. Dit heet een indexeringsclausule.

Ben je het niet eens met je huurverhoging en betaal je niet? Dan kan de verhuurder je contract beëindigen. Toch sta je dan nog steeds niet zomaar op straat. Als je niet akkoord gaat moet de rechter beoordelen of het huuraanbod redelijk was.

*Michiel wilde niet met zijn echte naam genoemd worden. Die is wel bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van