Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Loonkloof bij Unilever: ceo krijgt 292 keer meer dan werknemer

Beeld © EPA

Topman Paul Polman van Unilever verdient 292 zoveel als de doorsnee werknemer van het concern. Daarmee is de loonkloof bij het levensmiddelenconcern het grootst van alle ondernemingen in de AEX-index.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Het Financieele Dagblad. Jean François van Boxmeer van bierbrouwer Heineken is goede tweede op de lijst. Wat hij in een jaar ontvangt, daar moet de doorsnee werknemer 277 jaar voor aan de slag.

4,7 miljoen gemiddeld

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de loonstijging van Nederlandse topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven in de pas loopt met de gemiddelde stijging voor medewerkers die onder een cao vallen.

De totale beloning van 21 onderzochte ceo's steeg vorig jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Gemiddeld verdienden zij afgerond 4,7 miljoen euro, tegen 4,6 miljoen een jaar eerder.

Nancy McKinstry

Polman en Van Boxmeer zijn trouwens niet de ceo's die in absolute zin het meest binnenhengelen. Zo ontving Nancy McKinstry van Wolters Kluwer vorig jaar maar liefst 14,2 miljoen euro. Hekkensluiters zijn Kees van Dijkhuizen van ABN Amro en Paul van Riel van Fugro (beiden 0,7 miljoen).