Geld en Werk

Steeds meer mensen werken wel eens een dagje thuis

24 maart 2018 00:01 Aangepast: 24 maart 2018 00:03
Thuiswerken kan de balans werk-privé verstoren. Beeld © Getty

Eén of meerdere dagen per week thuiswerken wint aan populariteit. Vooral vrouwen kiezen er vaker voor om een dagje thuis te blijven. Bijna vier op de tien mensen ruilt kantoor, werkplaats of praktijk wel eens in voor eigen haard.

Thuiswerken: het is handig als je 's ochtends naar de huisarts moet, er aan het spoor gewerkt wordt of de oppas ziek is. Vorig jaar werkten meer dan drie miljoen Nederlands wel eens vanuit huis.

Dat is een groei van meer dan 300.000 werkenden in vijf jaar tijd, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sommigen van hen werken zelfs vast vanuit huis. Daar moeten we bij zeggen: het gaat hierbij wel vooral om zzp'ers.

Toename thuiswerken onder vrouwen

Hoewel meer mannen dan vrouwen thuiswerken, is het verschil tussen beide geslachten kleiner geworden. De grootste groei is te zien bij vrouwen die vrijwel dagelijks vanuit huis werken. Meer dan de helft van alle vrouwelijke zzp'ers doet dit. Opvallend: ook 8,5 procent van de vrouwen die vast in dienst zijn werkt gewoonlijk thuis.

Tussen het aantal mannen en vrouwen dat zo nu en dan een dagje thuiswerkt, zit weinig verschil. Bij mannen gaat het om 22,8 procent, bij vrouwen 22,5 procent. Niet in iedere beroepsgroep is het gemakkelijk om thuis te werken. Vooral in de transportsector wordt zelden vanuit huis gewerkt.

Elk voordeel heb z'n nadeel

Autonomie en vrijheid zijn twee grote voordelen van thuiswerken, vertelt Annemie Schuitemaker, die mensen helpt de balans te vinden tussen werk en privé. Toch ziet ze dat veel werknemers het gevoel hebben dat de leidinggevende juist op een thuiswerkdag extra controleert of er wel gewerkt wordt.

"Mensen durven thuis bijvoorbeeld geen lunchpauze te nemen, ze moeten bereikbaar zijn voor hun baas, denken ze." Zonde vindt ze, want het zou moeten gaan om het resultaat, niet om het aantal uren dat je werkt.

Ook ziet Schuitemaker dat de grens tussen werk en privé vervaagt, met name door de smartphone. Daardoor zijn mensen zelfs als ze eigenlijk niet thuiswerken, toch thuis aan het werk.

Lees ook: We werken veel meer thuis, maar dat is lang niet altijd efficiënt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van