Ga naar de inhoud
Geld en Werk

We werken veel meer thuis, maar dat is lang niet altijd efficiënt

Archieffoto.

Thuiswerken klinkt voor veel mensen verleidelijk. Geen file, geen zeurende collega's en fatsoenlijke koffie. Toch is het lang niet altijd een geschikte manier van werken, weet arbeidspsycholoog Tosca Gort. "Thuiswerken kan leiden tot verveling en verveeld ben je allesbehalve productief."

De afgelopen 5 jaar zijn we veel meer thuis gaan werken, blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging is het grootst onder vrouwen. Of thuiswerken altijd efficiënt is, is nog maar de vraag. Niet de afleiding van het huishouden, maar juist verveling door gebrek aan sociaal contact kan leiden tot voor een slechte thuiswerkdag.  

Te rustig

"Op een kantoor heb je vaak een vast ritme. Je begint je dag met koffie, een praatje met collega's, een telefoontje. Door die handelingen kom je in een bepaalde werkflow", legt Gort uit. Thuis vallen deze vaste onderdelen van je werkdag weg. Dat maakt het lastiger om productief aan je dag te beginnen.

Daarnaast heb je thuis minder of geen contact met collega's. En juist die contacten zorgen voor creativiteit, legt Gort uit. Werk is bovendien gezelligheid. "Even sparren met een collega, wandelen in de pauze. Vergelijk thuiswerken met op je werk een hele dag in je eentje in een kantoortje zitten met de deur dicht. Daar worden niet heel veel mensen blij van."

Een dag per week

Soms kan de hectiek van je werkplek te veel worden. "Dan kan thuiswerken uitkomst bieden, maar doe het liever niet vaker dan een dag per week", zegt Gort. "Als mens moet je steeds de balans zoeken tussen over- en onderprikkeling, ook in je werk. Thuiswerken kan helpen om weer even tot rust te komen, maar kan ook leiden tot onderprikkeling."

Wil je nou toch af en toe de spits mijden en een dag thuiswerken? Dan heeft Gort een aantal tips.

  • Meld je aan het begin van je dag bij je collega's. Dat kan met een telefoontje, of met een e-mail of berichtje. Dat helpt voor jezelf om de dag echt te beginnen.
  • Maak een to-dolijstje. Dat is erg nuttig om de focus van je dag te bepalen. En belangrijk; houd hem realistisch.
  • Ben je zzp'er? Maak dan gebruik van flexplekken. Dan moet je wel alsnog zelf zorgen voor contact met anderen.

Afhankelijk van het soort werk

Of een dag thuiswerken écht efficiënt is, hangt volgens Gort af van het soort werk dat je doet. "Als jij een dag in de week thuis een paar uur keihard doorramt en ook weer zelf tot rust komt, kan het heel goed werken."

Toch is thuiswerken in een ideale wereld volgens haar helemaal niet nodig. "Eigenlijk wil je een baan waar je zelf kunt kiezen tussen je werkplekken. Een drukke werkvloer, met kantoortjes waar je je kan terugtrekken als het te veel wordt." Zelf werkt Gort ook af en toe thuis, maar nooit hele dagen. "Ik ben veel productiever als ik een paar uur keihard ram en dan daarna ontspan."

Thuiswerken met kinderen?

Kinderen kunnen een extra uitdaging zijn wanneer je een dag thuiswerkt. Dat het wel kan, bewijst Eefke Duin. Ze werkt altijd thuis, mét drie kleine kinderen.

Meer op rtlnieuws.nl: