Geld & Werk

Kinderen hebben ouders massaal nodig bij aankoop eerste huis

06 april 2018 10:44 Aangepast: 03 februari 2020 14:13
Twee op de drie woningkopers heeft aan een hypotheek alleen niet genoeg. Beeld © ANP

Ouders zijn steeds harder nodig bij de financiering van de eerste koopwoning van hun kinderen. Van alle starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, had ruim één op de drie woningkopers extra geld nodig. En die klopten massaal aan bij hun ouders.

Van de starters die er nu over nadenken om een huis te gaan kopen, denken zelfs twee op de drie naast een hypotheek extra geld nodig te hebben. Bijna zestig procent daarvan is van plan hun hand op te houden bij papa en mama.

Dat blijkt uit onderzoek van Q&A in opdracht van Independer. Het onderzoeksbureau ondervroeg vierhonderd 20- tot 35-jarigen, waarvan 280 starters die de komende vijf jaar verwachten een woning te gaan kopen en 119 mensen die de afgelopen vijf jaar hun eerste huis hebben gekocht.

Strengere leeneisen

De reden dat een hypotheek alleen niet meer toereikend is, heeft te maken met de stijgende huizenprijzen en strengere leeneisen. Sinds dit jaar kunnen huizenkopers maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. In 2017 lag dit percentage nog op 101 procent. En tien jaar geleden was het gebruikelijk om een hypotheek te nemen tot wel 110 procent van de taxatiewaarde.

Bij het kopen van een woning heb je eigenlijk altijd extra geld nodig om de kosten van overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notariskosten en de eventuele vergoeding aan een makelaar te kunnen betalen. Gemiddeld bedragen deze extra kosten zo'n 6 procent van de woningwaarde.

Tienduizenden euro's extra

Bovendien heb je als huizenkoper in gemeenten waar standaard meer wordt geboden dan de vraagprijs al snel enkele tienduizenden euro's extra nodig. Landelijk wordt in 28 procent van de gevallen overboden, blijkt uit cijfers van Calcasa. In Amsterdam en Utrecht gaat een huis in respectievelijk acht en zes op de tien gevallen voor meer weg dan de vraagprijs.

Coen de Ruiter van Independer vindt het daarom niet vreemd dat ouders steeds vaker bijspringen. "In deze explosieve huizenmarkt wordt het voor starters steeds lastiger om zelf een koophuis te financieren. We krijgen regelmatig vragen over de manier waarop ouders hun kinderen financieel kunnen steunen."

Sombere toekomst

De prijsvergelijker wijst op verschillende mogelijkheden. "Ouders kunnen bijspringen in de vorm van een lening of een schenking", zegt De Ruiter. "De voorwaarden van schenkingen zijn op dit moment fiscaal aantrekkelijk. De best passende vorm is afhankelijk van de individuele situatie. Laat je daarom goed informeren."

Uit het onderzoek blijkt verder dat starters die nog een woning zoeken de toekomst somber inzien. Ruim de helft van de ondervraagden die van plan is de komende vijf jaar een huis te kopen twijfelt of zij ooit aan een huis zullen komen door de stijgende huizenprijzen. Bij de ondervraagden die de afgelopen vijf jaar een huis hebben gekocht maakt 'slechts' één op de vier zich zorgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van