Geld en Werk

Curieus: Royal Delft koopt vastgoed van aandeelhouder

10 april 2018 13:21 Aangepast: 02 mei 2018 14:06
Aardewerkproducent Royal Delft wordt deels een vastgoedfonds. Beeld © ANP

Royal Delft, het beursgenoteerde bedrijf achter aardewerkmaker De Porceleyne Fles, koopt voor zes miljoen euro aan vastgoed van grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen. Dat riekt naar belangenverstrengeling.

Wat is Royal Delft?

Royal Delft kennen we beter als De Porceleyne Fles, een bedrijfje dat al eeuwen Delfts blauw aardewerk maakt. Bovendien is het het oudste huidige beursgenoteerde bedrijf van Nederland. Met een jaaromzet van iets meer dan 5 miljoen euro is het wel een van de kleinste beursfondsen op het Damrak.

Wie zijn de aandeelhouders?

Veruit de grootste aandeelhouder is miljardair John Fentener van Vlissingen, met een belang van ruim 71 procent. Vijftien jaar geleden kocht hij via zijn investeringsvehikel Boron een meerderheidsbelang, omdat hij het bedrijf wilde beschermen. De familie Van Vlissingen heeft wat met Delfts aardewerk; Johns grootvader Frits (1882-1962) bouwde een indrukwekkende collectie op.

Wat deed Van Vlissingen met Royal Delft?

Onder de vleugels van Van Vlissingen besloot het bedrijf zich aanvankelijk breder te ontwikkelen. Zo wilde het minder afhankelijk worden van de verkoop van aardewerk. In 2008 kocht Royal Delft daarom de glasfabriek Leerdam en de pannen- en bestekmakers BK en Koninklijke Van Kempen en Begeer.

De laatste twee aanwinsten vielen tegen, en werden onlangs weer verkocht. Daarmee raakte Royal Delft wel ruim 16 miljoen aan omzet kwijt en resteert een magere 5 miljoen euro. Bovendien boekt het bedrijf over de resterende omzet ook nog eens een licht verlies.

Investeert Royal Delft die opbrengst nu in vastgoed?

Ja, althans een groot deel van de verkoopopbrengst van ruim 10 miljoen euro. Gisterenavond maakte het bedrijf bekend voor zes miljoen gebouwen te kopen. Of dat woningen, kantoren of parkeerplaatsen zijn, zegt het bedrijf niet. Of ze in Nederland of daarbuiten staan, en welke inkomsten ze opleveren evenmin.

Volgens Royal Delft-ceo Henk Schouten zijn het geen panden die het bedrijf zelf gaat gebruiken, maar verder wil hij er niets over kwijt. "Het betreft koersgevoelige informatie."

Waarom steekt een aardewerkfabriek miljoenen in vastgoed?

Dat is de grote vraag. Het is een totaal onlogische investering voor een bedrijf dat aardewerk maakt. Nog opmerkelijker is dat het vastgoed wordt gekocht van grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen. 

Volgens Royal Delft krijgt het zo een 'stabiele geldstroom, die zal bijdragen aan de instandhouding van de ambachtelijke productie van Delfts Blauw aardewerk, het kerndoel van Royal Delft'. Directeur Schouten zegt de huurinkomsten dus te gaan gebruiken 'om cultureel erfgoed in stand te houden'.

Zijn die branchevreemde inkomsten nodig dan?

Die inkomsten kunnen volgens de directeur van levensbelang zijn omdat de productie van ambachtelijk Delfts blauw, in zijn woorden 'geen winstpakker' is. "Wij zijn al blij als we een klein winstje draaien."

"Bovendien zijn wij als toeristische industrie kwetsbaar voor een economische crisis of incidenten", zegt Schouten. "Als er iets in een vulkaan in IJsland gebeurt, blijven vliegtuigen aan de grond en droogt de toeristenstroom op." In die gevallen kan Royal Delft straks terugvallen op de huurinkomsten.

Dat klinkt prachtig, maar is het geen belangenverstrengeling?

Bij deals tussen beursfondsen en grootaandeelhouders bestaat het gevaar daarop wel. Met ruim 71 procent van de aandelen en twee zetels in de raad van commissarissen is Van Vlissingen heer en meester van het beursgenoteerde bedrijfje.

De overige aandeelhouders kunnen geen vuist maken tegen de grootaandeelhouder. Als Royal Delft te veel geld betaalt voor het vastgoed van Van Vlissingen (zie foto), worden zij gedupeerd.

Miniatuurvoorbeeld

Dat is toch vragen om moeilijkheden?

Volgens directeur Schouten doet Royal Delft er alles aan om belangenverstrengeling te voorkomen. "Er zijn veel kritische mensen die meekijken, want dat moet niet gebeuren. Ik onderhandel met eigen adviseurs namens het bedrijf over de transactie met Boron."

Dat commissaris en grootaandeelhouder Van Vlissingen hem kan ontslaan als hij moeilijk doet, boezemt Schouten geen vrees in. "Dat kan wel, maar is onwaarschijnlijk. Onze grootaandeelhouder heeft een emotionele betrokkenheid bij het bedrijf, en ondersteunt onze doelstelling."

Bestaat de kans dat van Vlissingen het bedrijf en de andere aandeelhouders toch dupeert?

Die kans is vrij klein. Afgezien van zijn emotionele band met het bedrijfje is Van Vlissingen een van de rijkste mensen van Nederland. Hij is namelijk grootaandeelhouder van het miljardenconcern SHV Holdings en eigenaar van reisorganisatie BCD. Hij heeft dus geen gemeen vastgoeddealtje nodig om geld te verdienen.

Aan de andere kant roept de opmerkelijke vastgoeddeal wel vraagtekens op. Zeker na de verkoop van BK is Royal Delft een beursdwerg, die niet echt op het Damrak thuishoort. Als Van Vlissingen het bedrijf wil beschermen, kan hij het misschien beter helemaal van de beurs halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van