Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Europarlement stemt met grote meerderheid voor CETA

15 februari 2017 12:18 Aangepast: 11 februari 2020 13:37
(v.l.n.r.) Donald Tusk, Justin Trudeau en Jean-Claude Juncker Beeld © EPA

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Daardoor kan het verdrag al binnen enkele maanden voorwaardelijk van kracht worden.

Het parlement keurde het verdrag met een grote meerderheid goed: 408 afgevaardigden stemden voor, 254 stemden tegen en 33  parlementariërs onthielden zich van stemmen.

Geen heffingen aan de grens

CETA moet ervoor zorgen dat 99 procent van de import- en exportheffingen tussen de EU en Canada verdwijnen.

Ook zorgt CETA ervoor dat het veel eenvoudiger wordt voor Canadese bedrijven om bijvoorbeeld opdrachten in de wacht te slepen van Europese overheden, en omgekeerd geldt dat ook voor Europese bedrijven die in Canada hun slag willen slaan.

Controversieel

Toch is het verdrag controversieel. Dat komt vooral door het arbitragehof, ICS. Via dat hof kunnen bedrijven hoge schadeclaims indienen als landen hun wetgeving ten nadele van die bedrijven wijzigen.

Zolang de EU-lidstaten het verdrag nog niet hebben geratificeerd komt dat arbitragehof er in ieder geval nog niet. Dat valt dus buiten de voorwaardelijke toepassing van het verdrag.

Voorwaardelijk of 'voorwaardelijk'

Dat is belangrijk, omdat voorwaardelijke toepassing van een verdrag erg moeilijk terug te draaien is. In de praktijk is een verdrag dan gewoon in werking getreden, ook als niet alle landen ratificeren. Voorwaardelijke toepassing kan alleen teruggedraaid worden als alle landen hun steun intrekken.

Waarschijnlijk treed het verdrag begin april al voorlopig in werking. De Canadese premier Justin Trudeau spreekt volgens de planning morgen het Europarlement toe. 

PvdA stemt niet

Opmerkelijk is dat de Europarlementariërs van regeringspartij PvdA niet hebben gestemd. In een verklaring schrijft de fractie dat het nog geen definitief oordeel kan vellen over het verdrag, ondanks dat er al zeven jaar over is onderhandeld.

"Door nu 'ja' of 'nee' te zeggen tegen CETA gaat de kans verloren om door te kunnen knokken voor een handelsakkoord, dat model kan staan voor een eerlijke wereldhandel." 

PvdA-woordvoerder Paul Sneijder voegt daaraan toe dat, hoewel de fractie dus nog een aantal bezwaren heeft (met name over het arbitragehof), zijn partij niet tegen wilde stemmen omdat het verder wil onderhandelen 'op basis van deze tekst'. "Nee is zo negatief", aldus de zegsman. Nu het Europarlement groen licht heeft gegeven roept de PvdA de maatschappelijke tegenstanders op om 'maximale druk te blijven zetten'. 

Tegenstanders geven niet op

De 'coalitie voor eerlijke handel', bestaande uit onder meer FNV, Greenpeace, Milieudefensie, de Consumentenbond en diverse boerenorganisaties, geeft het verzet dan ook niet op.

 
Thumbnail

Activisten van Greenpeace protesteren tegen CETA in Straatsburg. Beeld: Greenpeace

"Het verzet tegen deze handelsdeals die investeerders en multinationals meer rechten geven ten koste van mens, dier en milieu groeit nog steeds'', zegt woordvoerder Jurjen van den Bergh. "We gaan er alles aan doen om de Nederlandse politiek te overtuigen dat CETA op deze manier niet moet doorgaan.''

CETA is pas echt helemaal rond als alle nationale en regionale parlementen in de EU ermee instemmen. Mocht het Nederlandse parlement zijn goedkeuring geven, dan willen diverse partijen die tegen CETA zijn een referendum aanvragen over het verdrag. De organisatie Meer Democratie stelt al bijna 200.000 handtekeningen daarvoor te hebben ingezameld. Om een raadgevend correctief referendum af te dwingen, zijn 300.000 steunbetuigingen nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore