ING Bank wil met onmiddelijke ingang geen nieuwe kolencentrales meer financieren. Ook nieuwe klanten die met hun bedrijf voor meer dan de helft actief zijn als exploitant van kolencentrales of kolenmijnen kunnen geen geld meer lenen.
Lopende verplichtingen worden wel gerespecteerd.
De stap van ING komt in aanloop naar de klimaattop in Parijs die komende maandag begint.
Klimaatverandering is een ongekende uitdaging voor onze wereld en banken hebben een echte verantwoordelijkheid om een rol te spelen om dit aan te pakken, aldus topman Ralph Hamers.
'Eén van grootste financiers duurzame energie ter wereld'
Volgens Hamers is er een 'duidelijke trend' naar het financieren van hernieuwbare energie. Van alle financiering van elektriciteitsopwekking is 43 procent voor hernieuwbare energiebronnen. ING is naar eigen zeggen een van de grootste financiers van hernieuwbare energie, zoals zon, water, wind en geothermische energie) ter wereld.
Onlangs maakte Unilever bekend in 2020 alle elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te willen halen. Geen kolen meer dus.
Gisteren nog was er in de Tweede Kamer een meerderheid voor versnelde sluiting van alle kolencentrales. Het kabinet moet nu de consequenties in kaart brengen van vervroegde sluiting van de vervuilende kolencentrales. Het kan nog wel jaren duren voor de sluiting een feit is.
Het VK nam vorige week alvast een voorschot door aan te kondigen tussen nu en 2025 helemaal te willen stoppen met kolenenergie. Het is daarmee de eerste grote economie die de verouderde en relatief zwaar vervuilende techniek om stroom op te wekken de rug toekeert. Er komen wel kerncentrales voor in de plaats.