Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Start-up OneFit neemt Duitse concurrent over om door te groeien

OneFit-oprichters Serge Brabander en Camille Richardson Beeld © OneFit

OneFit bestaat pas een paar jaar, maar Nederland is nu al te klein voor het jonge bedrijf. De start-up neemt daarom zijn concurrent Kurspass.de over om uit te breiden in Duitsland.

OneFit is een abonnementsdienst waarmee je met één pas kunt sporten bij verschillende sportscholen, zwembaden, yogastudio's en andere sportlocaties. Het jonge bedrijf is sinds 2013 actief in Amsterdam en sinds eind vorig jaar ook in Den Haag en Utrecht.

Het concept zoals dat is opgezet door Serge Brabander en Camille Richardson werkt vooral in grote steden, omdat je daar als gebruiker veel verschillende sportlocaties in de buurt hebt waar je uit kunt kiezen. In kleinere steden is het aanbod simpelweg te klein: er is bijvoorbeeld maar één yogastudio of boksschool. 

Andere Europese steden
Keulen paste wel goed in het profiel. "Keulen is ideaal omdat het een jonge en sportieve stad is. De grootste sportuniversiteit van Europa is er ook gevestigd", legt Brabander uit. Hij vergelijkt de stad met Amsterdam, waar elke week nieuwe dingen te doen zijn en er nieuwe sportgelegenheden bij komen. "Je vindt dan bijvoorbeeld ineens een pop-up gym. Dat heb in je in andere steden niet, daar gaan mensen toch meer naar die ene yogastudio."

Exacte aantallen gebruikers wil OneFit niet noemen, maar in Amsterdam zijn volgens het jonge bedrijf 'duizenden' mensen die sporten bij 100 aangesloten sportlocaties. Keulen moet het startpunt worden voor verdere uitbreiding. "We willen met OneFit naar alle grote Europese steden en de reis begint hier." 

Netwerk interessant
Voor hoeveel geld Kurspass.de is overgenomen, wordt niet bekend gemaakt, maar omdat het een jonge partij is "zijn het geen grote overnamesommen". OneFit was vooral geïnteresseerd in het netwerk dat het bedrijf al in Keulen had; de oprichters van beide bedrijven werken nu samen om die contacten warm te houden.

In Duitsland gaat het bedrijf live als OneFit.de.