Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze mannen ruimen jouw zooi op na een uit de hand gelopen feestje

Ondernemer Tugrul Cirakoglu zelf aan het werk. Beeld © Frisse Kater

Vier mannen, een arsenaal aan schoonmaakspullen en één missie: de meest ranzige ruimtes eruit laten zien alsof dat uit de hand gelopen feestje nóóit heeft plaatsgevonden. Met een klantenkring van studenten tot bekende dj's behalen deze mannen een zescijferige jaaromzet.

'Een gat in de markt' dacht de destijds 24-jarige ondernemer Tugrul Cirakoglu toen hij de startup Frisse Kater oprichtte. De jonge ondernemer wilde met weinig startkapitaal een bedrijf oprichten en na wat Googelen kwam hij uit op 'after party cleaning'. Een opkomend fenomeen in Amerika waarbij je de meest vunzige zooi opruimt voor een aardige vergoeding.

Thumbnail

Na een brainstormsessie over de naam, logo en inlezen over het schoonmaakvak kwam Frisse Kater tot stand. Bij het bedrijf staat één gedachte centraal: hoe ranzig mensen het ook maken, nadat Frisse Kater is langs geweest moet het er spic en span uitzien.

Thumbnail

De kater komt later: een doorsnee feestje voor Frisse Kater.

Specialiteit kost tijd

Dat is een gigantische opgave, erkent de oprichter. In de twee jaar dat het schoonmaakbedrijf nu bestaat hebben ze tal van gore, onsmakelijke en gewoonweg walgelijke situaties meegemaakt. Bovendien duurde het even voordat ze het specialisme in huis hadden om werkelijke alle ruimtes schoon af te leveren. "In het begin heb ik weleens situaties gehad waarvan ik nu denk; 'dat hadden we beter moeten doen'."

Thumbnail

Nu komt dat nauwelijks meer voor, zegt Cirakoglu. "We komen nog wel eens bij een klant waarbij we moeten zeggen dat iets zodanig beschadigd is dat wij het nooit meer tot nieuw kunnen omtoveren. Maar verder kunnen wij ruimtes afleveren die zo goed als nieuw zijn. Dat komt door onze ervaring, producten en machines. Wij hebben een groot arsenaal van wapens om het probleem aan te pakken zoals stoommachines, vernevelaars, machines die de lucht zuiveren en speciale chemicaliën."​

Dat mag dan ook wat kosten. "Onze vanaf prijzen beginnen bij 96 euro voor twee uurtjes en als er spoed is wordt dat 170 euro. Dat zijn echt vanaf prijzen: want bij sommige klanten loopt het in de duizenden."

Kreeftenbende

Toch blijft het vaak een uitdaging, waarbij één situatie de oprichter in het bijzonder is bijgebleven: een kreeftenfeestje. "Het eerste wat je doet als je aan een klus begint is een masker op doen, ramen open, luchten en dan bikkelen. Maar dit was wel heel extreem."

Een tijdje terug ontving Cirakoglu een belletje van een aantal feestbeesten. Ze hadden een astronomisch aantal kreeften ingekocht om met veel feestgangers op te peuzelen. Drank (en dergelijke) waren ook in het spel. De restjes kreeft? Werden op de grond gegooid. De ruimte was immers afgedekt met beschermend zeil.

Maar dat feest liep anders dan gepland, vertelt Cirakoglu lachend. "De kreeftenbende was veel te zwaar voor het zeil. Het begon te scheuren. Toen hebben de organisatoren het daar 3 á 4 dagen laten liggen."

Thumbnail

Een hele uitdaging: de beestenbende 'kreeftvrij' krijgen.

Uiteindelijk werd de Frisse Kater ingeschakeld, maar wat ze aantroffen was moeilijk onder woorden te brengen. "Die geur... Echt. Oef. Het was niet te harden zo sterk. Het feestje was op de benedenverdieping maar op de hoogste etage van het gebouw kon je het nog steeds ruiken."

Ook studenten maken het soms net iets té bont. "In Amsterdam-Zuid gaven studenten laatst een housewarming. Iemand begon met bier tegen de muur te gooien en toen was het hek van de dam. Champagne, chilisaus, pis, alles werd tegen de muur gesmeten. We hebben zelden zo'n extreme party gezien."

Thumbnail

De Frisse Kater druk bezig met de schoonmaak.

Geen vrouwenwerk

Het stigma bij schoonmaakwerk is dat het vaak een vrouwenklus is. Veel schoonmaakbedrijven hebben inderdaad veel dames in dienst, vertelt Cirakoglu.

"Vrouwen hebben veel oog voor detail, dus dat snap ik wel." Toch bestaat de Frisse Kater alleen uit mannen. "Ik kan van tevoren niet inschatten bij wat voor klanten wij thuis komen. Wij maken de gekste dingen mee en mensen zijn regelmatig zwaar onder invloed. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik een vrouwelijke collega ergens naar toe stuur en zij wordt aangerand. De veiligheid van mijn mensen gaat boven alles."

Thumbnail

Want sommigen klanten zijn zelfs zó van de kaart dat ook de mannelijke schoonmakers weleens een misplaatst kusje krijgen. "Maar dan blijven wij zakelijk en houden we afstand."

Andere klanten zijn minder extreem. Die staan de mannen niet stomdronken te woord, maar juist beteuterd. "Dan kom je bij de mensen binnen en dan schamen ze zich. Je hoort dan vaak: 'het is een beetje uit de hand gelopen'. Dan denk ik vaak: dat kun je wel zeggen, ja."

De schoonmakers van de Frisse Kater hebben ondertussen ruim 1300 foto's van hun werk online geplaatst. Die zijn hier terug te vinden.