Geld en Werk

Redding voor Vegter's Rolletjes: 'Culinair erfgoed blijft bewaard'

21 maart 2018 14:42 Aangepast: 24 april 2018 06:56
Beeld © Vegter

Banketfabriek Jac. Vegter uit Hoogezand is overgenomen door twee bedrijven: Hollandia Matzes uit Enschede en Dicarcono uit Spanje. Dat betekent dat de bekende opgerolde nieuwjaarsrolletjes toch weer in de schappen komen te liggen. Met de overname verliezen twintig mensen hun baan.

Dat bevestigt Hollandia-directeur Pieter Heijs aan RTL Z, na berichtgeving van RTV Noord. Volgens Heijs kan het bedrijf vier Vegter-medewerkers behouden.

Vegter werd in februari failliet verklaard, onder andere doordat het bedrijf een grote Duitse klant kwijtraakte.

Oude bekende

Hollandia is vooral bekend als matzesfabrikant, daarnaast verzorgt het bedrijf al jaren de distributie en marketing van Vegter. Nu neemt Hollandia de productie van de wafelrolletjes en -knijpertjes over. Deze producten zijn vooral in het noorden en oosten van Nederland populair in december.

Alle andere producten van Vegter (zoals chocoladewafeltjes) worden overgenomen door koekjesfabriek Dicarcono uit het Spaanse Alicante. Het grootste deel van de 24 medewerkers van Vegter werkte aan de internationale lijn. Door de verhuizing naar Spanje verdwijnen er daarom in ieder geval veertien banen.

Familie Vegter blijft betrokken

De productie van de typisch Hollandse rolletjes en knijpertjes blijft wel in Nederland en daarvoor behoudt de nieuwe eigenaar zeven werknemers. "Zodra de productie weer volop loopt, willen we dit gaan uitbreiden naar tien", zegt Heijs. In april gaat de productie weer van start in de bakkerij te Hoogezand.

Gert Vegter, de voormalig baas van de koekjesbakkerij, blijft betrokken als huurbaas en adviseur. Heijs: "Vegter is een echt familiebedrijf, dat familiegevoel willen we graag behouden. Naast Gert blijven nog twee familieleden van Vegter bij ons in dienst."

Gezamenlijke overname

De overname kwam vrij onverwacht voor Heijs en zijn mededirecteur Udo Karsemeijer. In Tubantia zei Heijs een maand geleden nog dat Hollandia (met ongeveer achttien voltijdbanen) geen overnamekandidaat was.

"Volgens de curator waren er 25 kandidaten. Hij zocht in eerste instantie een partij die het bedrijf in zijn geheel kon overnemen. Daar hadden wij het geld en de kennis (over de internationale markt, red.) niet voor."

Dat veranderde toen het Spaanse Dicarcono interesse toonde. Deze internationale ijswafelmaker verkoopt zijn koekje in Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland. Dicarcono wilde daarom juist de internationale koekjes van Vegter overnemen, maar niet de seizoensproducten.

Culinair erfgoed

Heijs wil niet zeggen welk bedrag zij uiteindelijk betaalden voor Vegter. "Voor ons is het veel geld, maar we verwachten het terug te verdienen."

Het belangrijkste is volgens hem dat de rolletjes als ‘culinair erfgoed’ behouden blijven. "Voor veel mensen in het noorden is Vegter meer dan een koekje. De nieuwjaarsrolletjes zijn echt traditie. Een mooie aanvulling voor ons: matzes worden veel gegeten met Pasen en rolletjes met oud en nieuw."

Groeikans in het zuiden

Het ging namelijk niet zo slecht met de puur Nederlandse producten van Vegter. Hollandia haalde als verkopende partij vorig jaar 9 procent omzetgroei met Vegter-producten. Volgens curator Pieter Lettinga is het faillissement te wijten aan de exportproducten.

"Er is internationaal veel meer concurrentie, dus om te overleven heb je een lagere kostprijs nodig", vertelt hij. "Dat kon het kleine bedrijf niet aan."

Hij is heel positief over de overname. Volgens de curator kan het Spaanse Dicarcono de productie van de internationale lijn wel goed aan. Daarnaast ziet hij kansen voor Vegter Rolletjes om te groeien in bijvoorbeeld het zuiden van Nederland, waar de producten nog niet zo bekend zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore