Geld en Werk

Eurocommissaris neemt Rutte op de korrel over EU-budget

21 maart 2018 15:42 Aangepast: 23 april 2018 15:03
Oettinger en Rutte in het Torentje. Beeld © ANP

Eurocommissaris voor Begrotingszaken Günther Oettinger heeft in een tweet opnieuw uitgehaald naar premier Rutte. Oettinger ligt overhoop met de premier over de EU-begroting na de brexit.

Rutte pleit voor een kleiner EU-budget als de Britten uit de Unie vertrekken, zodat de kosten voor netto-betalers zoals Nederland niet verder stijgen. Maar veruit het grootste deel van de landen vindt dat het gat dat de Britten achterlaten opgevuld moet worden: dat betekent dus dat de afdracht voor lidstaten omhoog moet.

Rutte heeft het weer gedaan

"De Nederlandse premier Rutte heeft het (weer) gedaan", tweet Oettinger. "Zeggen dat er gesneden moet worden in de EU-begroting na brexit. Mijn antwoord in onderstaande video."

In de video worden de voordelen van de EU uiteengezet, met als strekking dat de Unie meer oplevert dan hij kost.

Interview in Le Monde

Daarmee reageert Oettinger op een interview dat Rutte gaf aan de Franse krant Le Monde, aan de vooravond van een bezoek van President Macron aan Den Haag. Macron wil juist dat de EU-landen meer gaan bijdragen. Ook is hij voorstander van bijvoorbeeld een Europees minister van Financiën: iets waar Rutte helemaal niets in ziet.

Eerder zocht Oettinger ook al gericht de confrontatie met Nederland over dit onderwerp. In een eerste tweet reageerde hij toen op wat minister van Financiën Wopke Hoekstra had gezegd tijden het wekelijks gesprek op RTL Z.

Compromis nog niet gevonden

Later tweette hij ook nog een foto van hem en Rutte met de tekst: "Als je samen kunt lachen, kun je ook een compromis vinden." Voorlopig is dat in ieder geval nog niet gelukt.

De verantwoordelijke voor de tweets van Oettinger bij de Europese Commissie was niet bereikbaar voor commentaar over het waarom en de timing van de tweet.

Rutte reageerde nog niet op Oettinger. 

Rutte is aanvoerder van gelijkgestemden

Onze politiek verslaggever Fons Lambie begrijpt wel waarom juist premier Rutte op de korrel wordt genomen door Oettinger:

"Premier Rutte blijft actief de publiciteit zoeken, ook na zijn Europa-speech in Berlijn. Zo gaf hij vorige week een interview aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel en deze week in de Franse krant Le Monde. Als een van de langstzittende regeringsleiders is hij zich nadrukkelijk aan het profileren: zuinig en pragmatisch, niet meer macht of veel meer geld naar Brussel."

"Daarmee is hij onofficieel nu de aanvoerder van een clubje landen dat min of meer hetzelfde denkt. Zo is een aantal Scandinavische landen, Oostenrijk, Ierland en de Baltische staten het op onderdelen met Rutte eens. Rutte zoekt veel nadrukkelijker de publiciteit dan andere regeringsleiders, blijkbaar vindt Commissie dat het tijd wordt om in ieder geval op Twitter te reageren", vervolgt Lambie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore