Geld en Werk

Opnieuw storing bij ING door fout bij overboekingen

13 april 2018 12:03 Aangepast: 02 mei 2018 19:19
ING-topman Ralph Hamers. Beeld © ANP

Door een fout bij ING bij het verwerken van bij- en afschrijvingen vannacht, werden sommige betalingen vandaag niet goed verwerkt. Getroffen klanten zagen wel de bijschrijving, maar die is niet verwerkt in hun saldo, waardoor ze er ook niet bij konden.

Sinds vanochtend stroomden de klachten binnen op de website Allestoringen.nl. Tegen 15.00 meldde de bank dat de storing verholpen was en de saldo's weer klopten bij alle klanten.

Hoeveel klanten problemen hadden, kon een woordvoerder van de bank niet zeggen. Ze benadrukte wel dat 'het geld niet weg is'. "Het wordt zo snel mogelijk verwerkt." 

Verzameling overboekingen

Het ging mis bij een zogeheten 'bookrun', aldus de woordvoerder. Dat is een verzameling overboekingen die de bank in opdracht van bedrijven doet, zoals bijvoorbeeld het overmaken van salaris. Het ging dus niet om het overmaken van tussen particulieren of pinnen in een winkel, legt de woordvoerder uit.

Omdat niet iedereen zo'n betalingsopdracht ontvangt of heeft verstuurd, is ook niet iedereen getroffen door de storing. Ook kon ING hierdoor niet zeggen hoeveel mensen of bedrijven hun saldo niet goed zagen in de app of op de site. "Dat is lastig in te schatten." 

Tweede storing binnen een maand

Het is voor de tweede keer binnen een maand dat het misgaat bij de bank met het verwerken van zo'n bookrun. Op 21 maart werd een groep overschrijvingen per ongeluk twee keer verwerkt, waardoor veel consumenten en bedrijven ineens blut waren of op een andere manier hinder ondervonden

Het ging dit keer om veel minder betalingen, zegt de woordvoerder, 'maar het blijft natuurlijk heel vervelend'. 

Hoe het opnieuw mis kon gaan bij het overmaken van een groep betalingen, is onduidelijk. Het ging om een 'technische fout', aldus de woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van