Geld en Werk

Pechhulp on demand: voordelige deal of niet?

23 september 2016 16:50 Aangepast: 23 september 2016 17:46
Beeld © ANP

Als je autopech hebt, hoef je je niet meer voor je hoofd te slaan als je geen lid bent van de wegenwacht. Meerdere partijen bieden nu ook pechhulp on demand: je betaalt pas als je daadwerkelijk pech hebt. Dat kan een stuk goedkoper uitpakken, maar het hangt er dan wel vanaf hoe vaak je pech hebt.

Sommige automobilisten hebben met regelmaat problemen aan hun auto, maar anderen hebben nog nooit wat gehad. Wat is verstandig, lid zijn van de Wegenwacht of een andere club, of gewoon maar afwachten tot er iets gebeurt en dan met een pechhulpdienst bellen?

Abonnement vs. on demand

Van de wegenwacht moet je lid zijn, net zoals bijvoorbeeld bij Route Mobiel, de Bovag en Centraal Beheer Achmea. De Wegenwacht is verreweg de grootste aanbieder van pechhulp, met 3,9 miljoen leden.

Tegenover deze spelers staat AllSecur. Deze partij biedt geen abonnement aan, maar je kunt ze bellen als je ergens met pech staat. Centraal Beheer Achmea heeft ook zo'n on demand hulp. 

Vaak pech?

Bij de afweging wat je het best kunt doen - een abonnement of on demand hulp - moet je een inschatting maken van hoe vaak je pech zult hebben. Als je (bijna) nooit met een lege accu of lekke band langs de weg staat, dan betaal je bij een abonnement namelijk ook voor de jaren dat je zonder problemen rondrijdt. Volgens AllSecur is 35 procent van de pechgevallen een lekke band, in 25 procent van de gevallen gaat het om een lege accu en in 21 procent om een kapotte accu.

Als je wacht tot er een probleem is en dan met een hulpdienst belt, bespaar je in de jaren dat je geen pech hebt, maar op het moment dat er wél iets is, is de rekening hoger. Vaak is dat duurder dan een abonnement voor pechhulp voor een jaar. Bij de wegenwacht kun je ook ter plekke lid worden, maar dat is kost 150 euro extra, bovenop het abonnement dat je dan afsluit.

Oudere auto

Als je een oudere auto hebt, of je hebt gewoon pech met een auto die veel mankeert, dan is een abonnement aantrekkelijker dan elke keer opnieuw betalen. Het overgrote deel van de automobilisten zal minder duur uit zijn met on demand pechhulp. Volgens Centraal Beheer Achmea hebben automobilisten gemiddeld om de vier jaar pech, volgens AllSecur is dat maar eens in de vijf jaar.

Bij de Wegenwacht maakt het niet uit of je een gloednieuwe wagen hebt of een oud barrel. Maar concurrenten rekenen meer als je een oudere auto hebt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Route Mobiel en de pechhulp van de Bovag.

Als je een wat oudere auto hebt, dan is een Nederland-dekking nu goedkoper bij de wegenwacht, maar voor een Europa-dekking betaal je juist minder bij Route Mobiel. Heb je een relatief nieuwe auto, dan ben je met de Nederland-dekking van Route Mobiel weer goedkoper uit.

Bij on demand lijkt AllSecur iets goedkoper dan Centraal Beheer Achmea. Desgevraagd zegt Centraal Beheer Achmea geen concrete plannen te hebben om de prijzen aan te passen.

Hulp merken zelf dekt niet alles

Veel automerken bieden zelf ook een pechhulp aan. Voorwaarde is vaak wel dat je de auto bij de dealer laat onderhouden. Dat is veelal duurder dan de garage om de hoek. Verder valt een aantal zaken niet onder de dekking, zoals een sleutel die nog in de afgesloten auto ligt of al er geen of verkeerde brandstof in de tank zit. 

Veel Nederlanders zullen uit gemak nog altijd een abonnement van de Wegenwacht hebben. Het goedkoopste abonnement kost daar slechts 55 euro per jaar, maar als je pech hebt in je eigen woonplaats word je dan niet geholpen.

Europa

Als je wel eens naar het buitenland gaat dan is dat ook iets om mee rekening te houden. Bij de Wegenwacht, Route Mobiel en de Bovag kun je apart een Europa-dekking afsluiten. AllSecur heeft via moeder Allianz Global Assistance een netwerk van garages in Europa. Centraal Beheer Achmea heeft dat voor de on demand-dienst (nog) niet. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van