Geld en Werk

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: Mijn cv ziet er niet uit

25 september 2016 17:20 Aangepast: 18 oktober 2016 10:10
Directeur Emilie Gordenker Beeld © RTL Z

Steeds meer Nederlandse en buitenlandse bezoekers weten het Mauritshuis te vinden. Zelfs Kate Middleton brengt er volgende maand een bezoek. Toch zijn bezoekersaantallen niet alles, vertelt directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis. "Het gaat er ook om dat mensen een fijn bezoek hebben en dat ze nog een keer terugkomen."

"Niet alleen de tentoonstellingen of de collectie zijn belangrijk, maar ook de gastvrijheid. Daar besteden we veel aandacht aan", vertelt ze. In het vernieuwde Mauritshuis ontvangt ze journalist Paul van Liempt voor een interview in het programma Eén op Eén. "Ik heb zo’n mooie kamer", verzucht ze als ze naar haar werkkamer lopen.

Het Mauritshuis opende in 2014 na twee jaar verbouwen de deuren. Inmiddels trekt het museum zo'n half miljoen bezoekers per jaar. Gordenker zette het bekende Haagse museum in korte tijd opnieuw internationaal op de kaart. Ze initieerde een ingrijpende verbouwing, die in totaal 30 miljoen euro kostte. Twee jaar geleden werd het vernieuwde Mauritshuis door koning Willem Alexander heropend.

Wereldtournee tijdens verbouwing

Om de verbouwing te bekostigen organiseert Gordenker een wereldtournee van de topstukken ten tijde van de periode dat het museum gesloten is. Een typische Amerikaanse benadering om je museum financieel gezond te houden. Maar ze wil niet vertellen wat het uitlenen van de stukken heeft opgeleverd: "Dat kunnen wij contractueel niet vertellen, maar het is een belangrijke bijdrage geweest."

Het Meisje met de parel van Vermeer, het Puttertje van Fabritius en nog vele andere beroemde schilderijen trokken in Japan, de Verenigde Staten en Italië honderdduizenden bezoekers. De kunstschatten bleken uitstekende ambassadeurs voor Nederland en Den Haag. 

'Geen ambitie als museumdirecteur'

Toch had Gordenker nooit de ambitie om museumdirecteur te worden. "Mijn cv ziet er niet uit", zegt ze met een lach. Ze werd geboren in het Amerikaanse Princeton, waar haar vader hoogleraar politicologie was. Ze spreekt accentloos Nederlands dankzij haar Haagse moeder, zomers in Zeeland en één jaar lagere school hier, tijdens een sabbatical van haar vader.

Na een studie Ruslandkunde aan Yale, wees ze een beurs voor Columbia University af om eerste te ontdekken wat ze echt wilde. Ze ging aan het werk bij het vermaarde warenhuis Bloomingdale’s in New York. Toen besloot ze alsnog kunstgeschiedenis te gaan studeren en promoveerde ze op kleding in de portretten van de zeventiende-eeuwse schilder Anthony van Dijck.

Later werkt ze als curator in Schotland, waar ze werd benaderd door het Mauritshuis. "De eerste vraag van de headhunter was: wat zou je willen veranderen aan het Mauritshuis? De ingang, zei ik. Nou, die was raak."

Maandagavond, 26 september om 22:30 het hele interview met Emilie Gordenker op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van