Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deense Action-concurrent Normal komt naar Nederland

Interieur van een Normal in Denemarken. Beeld © Normal

De Deense discounter Normal opent in mei haar deuren in Nederland. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht wil het make-up, kattenvoer, schoonmaakmiddelen en levensmiddelen als ketchup en chocolade gaan verkopen van A-merken met 20 tot 60 procent korting.

Zoals de winkel zelf stelt: "Hele normale producten voor abnormale prijzen." Slaat de formule aan in Utrecht, dan wil de keten snel meerdere vestigingen openen in ons land. Hoeveel dat er moeten zijn en binnen welk tijdbestek, kan het niet zeggen.

'Normal' zag vijf jaar geleden het levenslicht in Scandinavië en telt daar inmiddels meer daar dan 100 winkels. Nederland stond hoog boven op de verlanglijst, schrijft managing director Torben Mouritsen in een persbericht. "Bij ons kun je gegarandeerd slagen voor een goede prijs en ik weet zeker dat Nederlanders dat ook waarderen."

Discountwinkels populair 

Voor discountwinkels lopen Nederlanders inderdaad warm, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus van afgelopen oktober. Het aantal van deze winkels, zoals Action, Big Bazar en Op=Op, blijft flink doorgroeien. In de afgelopen vijf jaar nam het aantal toe met 78 procent. 

Is er dan nog wel plek voor nog een kortingswinkel? Retaildeskundige Erik Hemmes denkt van wel. "Al dit soort winkels maken winst, dus Nederland is een interessante markt. Daarnaast is er aan de onderkant van de markt altijd wel plek."

Ria is fan van discounter Action

Dat Nederland warmt loopt voor discounters blijkt wel uit de Action-fanpagina van Ria met 350.000 likes.

Onder de marktprijs

Het assortiment van 'Normal' bestaat uit meer dan 2500 producten, waaronder huishoudartikelen, spullen op gebied van persoonlijke verzorging en schoonmaakspullen en wisselt regelmatig. Alles is van A-merken als L'Oreal, Gillette, Colgate en Ajax die voor 30 tot 50 procent onder de marktprijs worden verkocht.

"Het zal veelal gaan om partijen die zijn opgekocht", zegt Hemmes tegen RTL Z, 'en sommige producten worden met verlies verkocht'. Dat verlies wordt dan meer gecompenseerd door het volume. De winkel geeft zelf als verklaring dat ze 'daar inkopen waar producten het goedkoopst zijn en prijsverhogende tussenschakels vermijden.

Locatiekeuze

Dat het bedrijf voor Hoog Catharijne heeft gekozen is opvallend, zegt Hemmes. Zeker sinds de verbouwing zijn de prijzen per vierkante meter zodanig gestegen, dat sommige ondernemers na decennia zich toch genoodzaakt voelen te vertrekken.

"Winkels die zich sterk focussen op prijs, zitten meestal niet op A-locaties. Het kan een manier van de winkel zijn om zich op de kaart te zetten."

Normal werd opgericht door Torben Mouritsen en Anders Holch Povlsen. Laatstgenoemde is ook eigenaar van Bestseller waaronder merken als Only, Vero Moda, Jack & Jones, Pieces en Vila vallen.