Geld & werk

Van wasmachines tot matrassen: alles is te leasen, maar let goed op

21 maart 2018 14:20 Aangepast: 22 maart 2018 19:02
Ook een wasmachine is te leasen. Beeld © Getty

Dat je auto's kunt leasen, weet iedereen. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook zonnepanelen, telefoons, cv-ketels, e-bikes en zelfs matrassen en spijkerbroeken kunt leasen? Maar wat is wijsheid: leasen of kopen?

​"Als je het niet belangrijk vindt om dingen te bezitten, kan leasen een mooie oplossing zijn", zegt Marcel Warnaar van het kennisteam van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Zeker als je direct iets nodig hebt en het niet bij elkaar gespaard krijgt. Maar het belangrijkste om je te realiseren, is dat je met het leasen van producten een maandelijkse verplichting aangaat. Je moet dus een stabiel inkomen hebben en de fluctuatie aankunnen."

Voor veel producten is het daarom handiger om het bij elkaar te sparen, omdat je dan meer vrijheid hebt, zegt Warnaar. "Als je vakantiegeld binnenkomt, kun je wat meer geld opzijzetten. En als je even krap bij kas zit, sla je een maandje over." Met een leasecontract daarentegen ga je een langdurig contract aan. "Als het niet lukt om te betalen, kunnen ze beslag leggen op je inkomsten. Je moet goed onderzoeken of je er vanaf kunt en onder welke voorwaarden. Als een product kapot gaat, wat gebeurt er dan?"

Kleine lettertjes

Dat zegt ook Joyce Donat van de Consumentenbond. "Er staan vaak kleine lettertjes in de overeenkomsten. Bekijk goed wat de regels zijn omtrent contractbreuk. Stel je raakt je baan kwijt of je moet onverwachts verhuizen, zit je dan vast aan je geleasete cv-ketel? Mag je het contract verbreken of de ketel meeverhuizen?"

Of het verstandig is om te leasen, hangt af van het product, zegt Donat. De consumentenbond deed in 2017 onderzoek naar het leasen van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers, en ontdekte dat je met leasen al snel vijf keer duurder uit bent dan wanneer je koopt. Apparaten als wasmachines gaan vaak 10 jaar mee. Zou je bij Witgoedhuren een Zanussi-wasdroger leasen voor die periode, dan betaal je 3000 euro, blijkt uit de studie. Terwijl je voor de aanschaf van het apparaat 450 euro neerlegt.

Tips bij leasen van witgoed van de Consumentenbond

  • Bereken wat huren kost ten opzichte van kopen. De gemiddelde vervangingstermijn van een wasmachine of koelvriescombinatie is bijvoorbeeld 13 jaar. Bereken hoeveel je in de 13 jaar aan leasen kwijt bent en vergelijk dat met de aanschafprijs.
  • Vraag je inboedelverzekeraar of schade aan een gehuurd apparaat gedekt is.
  • Sluit niet klakkeloos een serviceplan af. Kijk goed wat er in staat en of je daar wel op zit te wachten.
  • Moet het apparaat via een smalle doorgang naar binnen, check dan of plaatsing gratis is.
  • Kijk goed of het wel slim is om een apparaat te ruilen gedurende de huurperiode, want er gaat dan een nieuw contract in van vaak 3 of 5 jaar.

Cv-ketels

Ook uit de Consumentenbond-test naar cv-ketels blijkt dat kopen uiteindelijk goedkoper is dan huren. "Wie huurt, kiest voor zekerheid, maar betaalt daar een forse prijs voor", luidt de conclusie. Het leasen van auto's kan financieel wél voordelig uitvallen. Alphabet Lease is volgens onderzoek van de Consumentenbond de goedkoopste aanbieder. De kosten per maand vallen daar gemiddeld 12 procent lager uit dan wanneer je een auto koopt met eigen geld.

Veel mensen kiezen voor leasen vanwege het gemak: reparaties zijn inbegrepen, bij witgoed zit de montage er vaak bij in en je hoeft niet in een keer een groot bedrag neer te leggen. Bij veel verhuurders kun je na een paar jaar het apparaat inruilen voor een nieuwer model, maar dan gaat er wel een nieuw contract in, met een nieuwe looptijd.

Voorwaarden

Maar ook aan deze gemakken kleven geregeld voorwaarden. Vorig jaar schreef Gabriëlla Bettonville van het Nibud een blog over het leasen van fietsen via Swapfiets. "De leasefiets klinkt heel aantrekkelijk, maar als je de kleine lettertjes leest, wordt het toch wat minder aantrekkelijk. Als je fiets wordt gestolen, kost je dat 40 euro, als hij niet op slot stond zelfs 100 euro. Het voordeel van de leasefiets is dat als de fiets kapot is, deze binnen twaalf uur wordt gerepareerd of je krijgt een nieuwe. Maar bij veel fietswinkels kun je ook binnen 12 uur terecht."

"Daarnaast is leasen voor de wet officieel geen lening, maar heeft het er wel alle kenmerken van", voegt Warnaar van Nibud toe. "Zodra je zo'n contract aangaat, heb je minder ruimte om te lenen voor andere dingen. Bij het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld, nemen ze een leasecontract mee om de hoogte te bepalen van wat je kunt lenen." Door een lease-auto van 250 euro per maand kun je 50.000 euro minder lenen, schreven we al eerder.

"Het is moeilijk iets algemeens te zeggen over of leasen wijsheid is of niet, omdat er voor alle producten andere voorwaarden en kosten gelden", zegt Donat. "Maar pluis in elk geval altijd alle voorwaarden goed uit en bereken van tevoren hoeveel je kosten je kwijt bent over de gehele huurperiode."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore