Geld en Werk

Verkoopprijs Nederlandse huizen hoger dan ooit

27 juli 2017 06:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Archieffoto ANP

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Nederland ligt hoger dan ooit, terwijl de krapte op de woningmarkt verder toeneemt. En hoewel de regionale verschillen groot blijven, heeft dit grote gevolgen voor bijvoorbeeld starters. Zes grafieken over de staat van de woningmarkt.

Thumbnail

In Nederland staan op dit moment 112.875 woningen te koop, schrijft vastgoedorganisatie Dynamis in haar kwartaalbericht. En dat aantal neemt rap af. Ten opzichte van vorig jaar is het aanbod met 9 procent gedaald. Ten opzichte van het dieptepunt van de markt, in 2012, is het aanbod zelfs gehalveerd.

Thumbnail

De verkoopprijs neemt, niet heel verrassend, dan ook alleen maar toe. Inmiddels ligt de gemiddelde prijs van een verkochte woning op 260.750 euro, een record. Een jaar geleden lag de gemiddelde transactieprijs nog zo'n 25.000 euro lager.

Voor het eerst lag de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal hoger dan op het hoogtepunt van de markt voor de crisis. Ook de vierkante meterprijs ligt met gemiddeld 2425 euro een stuk hoger dan voor de crisis. Het aanbod was toen echter nog een stuk lager dan dat het nu is. 

In verschillende regio's zijn nog wel kansen


Thumbnail

De regionale verschillen in Nederland zijn groot. Hoewel er op steeds meer plekken in Nederland sprake is van een verkopersmarkt, ligt er voor kopers nog altijd ruimte. Maar daarvoor moet je wel vooral in het oosten en het noorden van het land zijn.

De krapste woningmarkt is volgens Dynamis te vinden in Rijswijk. Die gemeente heeft te maken met grote vraag vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Den Haag. Het woningaanbod is er historisch laag. Bestaande en nieuwe woningen worden er razendsnel verkocht. Maar volgens makelaarsvereniging NVM is het juist de regio Midden-Kennemerland, rond Beverwijk en Heemskerk. Lees hier meer over de krapte in die regio.

Thumbnail

De prijzen in Rijswijk zijn nog wel behapbaar: de gemiddelde vierkante meterprijs ligt er nog onder het Nederlandse gemiddelde, op 2125 euro. Mocht je nog meer waar voor je geld zoeken, kun je beter gaan kijken in de provincie Groningen. Daar is de woningmarkt nog zeer ruim. 

Thumbnail

Ook in de gemeentes Appingedam en Delfzijl, in bovenstaande grafiek te zien, daalt inmiddels het aanbod gestaag, maar het tempo waarop dat gebeurt ligt nog altijd een stuk lager dan in de rest van Nederland. Ook de vierkante meterprijs ligt er laag, op 1325 euro. Dat is nog altijd 12,5 procent onder de piek van 2008. Woningen staan er ook nog regelmatig een hele tijd te koop, wat de onderhandelingsruimte groot maakt. 

Waar blijft de nieuwbouw?

Het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen stijgt inmiddels. In de eerste helft van 2017 werden er 32.000 vergunningen verstrekt, tegenover 23.600 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is echter nog steeds te langzaam om aan de groeiende vraag te voldoen. De krapte op de woningmarkt zal de komende tijd dus nog blijven toenemen.

Maar omdat het aanbod aan bestaande woningen nog sneller opdroogt, maken nieuwbouwwoningen wel een steeds groter deel van de markt uit. Het uitgeven van meer bouwvergunningen zou dus een speerpunt moeten blijven van gemeenten, vindt Dynamis. 

En de toekomst?

De toekomst ziet er, vooral voor starters, somber uit. Al een tijdje ontwikkelen de leencapaciteit, het bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis, en de gemiddelde vierkante meterprijzen van huizen zich in tegengestelde richting, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Thumbnail

Starters zijn daarom, zeker in de stad, aangewezen op steeds kleinere huizen. Ook zullen zij hun aankoop steeds vaker uit moeten stellen. Dynamis verwacht niet dat deze situatie snel zal veranderen. Dat kan ook niet, gekeken naar het kleine aantal nieuwbouwvergunningen dat wordt uitgegeven. De prijzen zullen ondertussen blijven stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van