Ga naar de inhoud
Geld en Werk

IBAN-irritatie verdwijnt: we gaan betalen met 06-nummer

Beeld © iStock

Geld overmaken naar wie dan ook in Europa, zonder gedoe met het lange IBAN-rekeningnummer. De Europese Centrale Bank wil een kleine revolutie in het betalingsverkeer aanjagen: geld overboeken op basis van je telefoonnummer of e-mailadres. "De IBAN moet simpeler", zegt ECB-directielid Yves Mersch in een exclusief interview met RTL Z.

For English, click here

De IBAN is in 2014 geïntroduceerd om internationale betalingen gemakkelijker te maken. Eén probleem: het is een lang en ingewikkeld nummer dat mensen moeilijk kunnen onthouden. De ECB wil daarom in samenwerking met banken het systeem versimpelen. "Dat kan door de IBAN aan een zogeheten alias, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, te linken", legt Mersch uit. 

Het geld staat na de overboeking direct op de rekening van de ontvangende partij, ongeacht bij welke bank de ontvanger zit of waar degene woont. 

Hoe werkt het systeem in de praktijk?
In de praktijk betekent dit dat je in de site of app van je bank door je contactenlijst scrolt, het telefoonnummer van de ontvanger selecteert en dat automatisch het bijbehorende IBAN-nummer wordt getoond. Door dit systeem hoef je niet meer jouw IBAN-nummer te onthouden of het IBAN-nummer van de ontvanger in te voeren.

Dit is onder andere handig bij een etentje met vrienden of collega's, waarvan je de telefoonnummers wel hebt maar hun IBAN-nummer niet. De rekening delen wordt dan een stuk gemakkelijker, omdat het systeem automatisch het telefoonnummer aan het IBAN-nummer koppelt.

Thumbnail

Het systeem wordt opt-in, wat betekent dat je zelf je telefoonnummer of e-mailadres aan je IBAN-nummer mag koppelen. Ook moet het systeem gaan gelden voor heel Europa. Als je een Frans telefoonnummer van een Franse collega selecteert, wordt automatisch het gekoppelde IBAN-nummer van de Franse bank getoond.

Technische en juridische obstakels
De ECB wil dat het nieuwe betaalsysteem binnen enkele jaren wordt ingevoerd, maar is nog wel bezig met het wegwerken van 'technische en juridische obstakels'. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van zo'n systeem kunnen belemmeren; wellicht moet er wetgeving worden aangepast.

Bekijk het interview met ECB-directielid Yves Mersch 

Bij technische obstakels noemt Mersch het voorbeeld dat je soms meerdere IBAN-nummers hebt, en maar één telefoonnummer. Over dergelijke technische obstakels wordt nog nagedacht.

Wanneer?
Mersch laat weten dat hij verwacht dat het systeem over drie jaar wordt ingevoerd: "Misschien zelfs eerder."

De drie grootste Nederlandse banken, ING, Rabobank en ABN Amro, zijn positief over de plannen van de ECB en juichen ontwikkelingen die het Europese betalingsverkeer versnellen en versimpelen toe.

Lees ook
Van IBAN over op 06-nummer: hoe werkt het?

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over
Dit is een artikel van