Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Waarom zouden we nog handmatig straten leggen?'

Beeld © ANP

Door de automatisering veranderen niet alleen beroepen, maar ook bedrijven. Nota Infra, een groot Nederlands bedrijf dat straten maakt, werkt sinds een aantal jaar met robots. "Het is een andere tak van sport geworden."

Een machine om straten te leggen werd een decennium geleden nog onmogelijk geacht. Toch begon Nota Infra zes jaar geleden als één van de eerste met een speciaal apparaat van Nederlandse bodem, de Tiger Stone, een stratenmaakrobot. Een aantal jaren geleden ging een video over het proces nog viral.

"We kunnen tegenwoordig zoveel, waarom zouden we nog handmatig straten leggen? Dat is te belachelijk voor woorden", zegt Durk Deinum, verantwoordelijk voor de financiën van het bedrijf. Nota Infra heeft inmiddels vijf van deze 'robots' en ging die zes jaar geleden gebruiken vanwege de Arbowet. "Die schrijft voor dat we zoveel mogelijk machinaal moeten doen als dat kan."

'Apparaat is 1,5 keer sneller'

Eén van de meest arbeidsintensieve sectoren is de bouw. Werknemers hebben na hun vijftigste vaak een versleten rug of knieën en kunnen daarom niet meer hun vak uitoefenen. Een probleem, want de verhoogde pensioenleeftijd helpt daar niet bepaald aan mee.

Of de machine ten koste ging van de werkgelegenheid is moeilijk te zeggen, zegt hij. "Daarna kregen we ook de crisis." Het apparaat legt volgens hem zo’n 1,5 keer sneller de straat, hoewel de zijkanten zo nu en dan nog wel met de hand gedaan moeten worden.

'Andere tak van sport'

Dat betekent ook dat het werk van de stratenmakers verandert. "Een goede stratenmaker heeft vijf tot zes jaar ervaring. Met het apparaat hoef je het echte vak niet helemaal te kunnen. Dat is wel een voordeel. Bovendien is het veel beter voor ze: je kunt beter staan, dan dat je de hele dag gehurkt zit."

Niet iedereen kan een machine van zo’n twee tot drie modale jaarsalarissen betalen. Als grote speler lukt het Nota Infra wel. "We hebben vijf jaar terugverdientijd staan, maar door de crisis zijn alle prijzen onderuit gegaan", zegt hij.

Goedkoop is het niet

Goedkoop is het niet: zo zijn er onderhouds- en verzekeringskosten. "Dit is puur voor de jongens. Dit is veel beter voor hun gezondheid", zegt Deinum. "Normaal gesproken wordt al het werk op de knieën gedaan. Sinds zes jaar laden we de stenen met een shovel in de machine. Vervolgens wordt met een druk op de knop de straat gelegd. We kunnen ook de straat mechanisch vlak maken, normaal doet het personeel dat met een rijlat."

Meer rtlz.nl: