Prinsjesdag

Meer koopkracht voor bijna iedereen: ouderen fors gecompenseerd

20 september 2016 15:13 Aangepast: 30 juli 2017 08:30

In 2017 krijgt 90 procent van de Nederlanders meer te besteden, dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken van het Ministerie van Sociale Zaken. Vooral ouderen krijgen een fikse compensatie en de kinderopvang wordt goedkoper.

Om ervoor te zorgen dat bijna niemand er komend jaar op achteruit gaat, trekt het kabinet 1,1 miljard extra uit. Daar profiteren vooral ouderen en mensen met een uitkering van. Ook de kinderopvang wordt goedkoper.

Gepensioneerden krijgen 160 euro erbij

Gepensioneerden gaan er in 2017 door de bank genomen 160 euro op vooruit. Dat lijkt misschien niet veel, maar als er niet ingegrepen zou worden zouden de ouderen er 230 euro op achteruit gaan. Daarmee wordt de koopkracht voor 390 euro gerepareerd.

Dat komt door een aantal factoren: zo gaan ouderen minder belasting betalen en worden de huur- en zorgtoeslag opgeschroefd. De regering is van plan om 200 miljoen extra uit te trekken voor zorgtoeslag.

In totaal gaat 78 procent van de gepensioneerden er volgend jaar op vooruit. Zonder koopkrachtreparatie zou dat 13 procent zijn. Van het totale budget voor koopkrachtreparatie gaat 62 procent naar de ouden van dagen: Ruim 680 miljoen euro.

Minima krijgen steun

Mensen met een uitkering krijgen bijna evenveel stimulering voor hun portemonnee. Zij gaan er niet 115 euro op achteruit, maar 205 euro op vooruit. Ook zij profiteren van hogere huur- en zorgtoeslag.

Arme ouders met kinderen krijgen nog een extraatje omdat het kindgebonden budget omhoog gaat voor het eerste en het tweede kind.

Werkenden winnen het meest

Uiteindelijk gaan werkenden er het meest op vooruit. Zij krijgen er zo’n 460 euro bij in 2017. Dat komt vooral door de aantrekkende economie: volgens het ministerie is hun koopkrachtstijging maar voor 10 euro te danken aan nieuw beleid. De kinderopvang wordt voor werkende ouders wel goedkoper.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore