Geld en Werk

Israëlisch bedrijf wil geld van Elon Musk om ontplofte satelliet

05 september 2016 08:36 Aangepast: 30 juli 2017 12:00
Een Falcon 9 tijdens een eerdere vlucht. Beeld © NASA

De zaak van de ontplofte raket van miljardair Elon Musk krijgt nog een staartje. De eigenaar van de satelliet die aan boord was, eist compensatie. Het Israëlische bedrijf wil een nieuwe vlucht van SpaceX, zonder daar voor te betalen, of een schadevergoeding van zo'n 45 miljoen euro.

De raket ontplofte vorige week tijdens een test op lanceerbasis Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida, een paar dagen voordat hij zou worden gelanceerd. De Amos-6-satelliet van het Israëlische Spacecom zou door een aantal bedrijven worden gebruikt, waaronder Facebook. De satelliet had onder meer voor betere internetdekking in Afrika moeten zorgen.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg, zelf aan het genieten van een vakantie in Afrika, reageerde vorige week al ontstemd op de ontplofte satelliet. Op zijn Facebookpagina (waar anders) schreef hij 'diep teleurgesteld te zijn over de mislukte lancering die onze raket heeft vernield'. 

SpaceX: 'No comment'

SpaceX, dat onder meer vluchten van commerciële satellieten verzorgt maar ook voorraden naar het internationale ruimtestation ISS brengt, wil niet in detail treden over zijn contracten met klanten of verzekeringen op de ruimtevluchten. Volgens persbureau Reuters heeft het bedrijf nog voor 9 miljard euro aan opdrachten in het orderboek staan. 

De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht. Ook is nog onduidelijk hoeveel schade de basis heeft opgelopen.

Meer op RTL Z:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore