Geld en Werk

Amsterdam booming? Huizenmarkt Beverwijk pas echt overspannen

27 juli 2017 10:25 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © RTL Z

Denk je dat het gekkenhuis is op de Amsterdamse woningmarkt? Dan moet je eens naar Beverwijk of Heemskerk gaan. De regio Midden-Kennemerland waar de gemeenten onder vallen is volgens de NVM de meest krappe huizenregio van Nederland.

In Beverwijk, Heemskerk en ook het lommerrijke Castricum wordt bijna geen huis meer verkocht zonder een kijkdag. Tientallen kooplustige gegadigden die in een uur tijd door de woning trekken is geen uitzondering.

De eigenaar kan ook rekenen op tien biedingen, soms wel tientallen. Woningen in Beverwijk en Heemskerk gaan inmiddels standaard weg voor bedragen ver boven de vraagprijs, melden diverse makelaars uit de regio.

Meest krappe regio

Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM is de regio Midden-Kennemerland waar Beverwijk, Heemskerk en Castricum onder vallen de meest krappe huizenregio van het land. Krapper dan Amsterdam. Gemiddeld heeft een koper de keus uit 2,4 woningen, in Amsterdam is dat 2,6.

Thumbnail

Amsterdammers en Haarlemmers

Volgens makelaar Hans van der Helm is de regio plotseling populair onder Amsterdammers die ook de hoge prijzen in steden als Haarlem niet meer willen betalen en onder Haarlemmers die van de markt worden gedrukt door Amsterdammers met een flinke zak overwaarde die daar de huizen opkopen.

Tekst gaat verder na de video

"En dan is Beverwijk of Heemskerk ineens een redelijk alternatief. Tussen de steden Alkmaar, Haarlem en Amsterdam, dicht langs de A9. En met faciliteiten als strand, duinen en bos op fietsafstand", zegt hij. "Castricum iets minder, dat ligt verder van de snelweg."

En dat voor plaatsen waar behalve de lokale inwoners tot voor kort weinig animo van buitenaf was. De stad Beverwijk en het dorp Heemskerk lijken in niets op historische steden als Amsterdam, Haarlem of Alkmaar. Ze liggen onder de rook van de Tata-staalfabrieken, de voormalige Hoogovens. Er is ook veel naoorlogse bouw en een beperkt winkelaanbod, maar de voorlopig nog relatief lage huizenprijzen zijn de grote trekker.

Twee-onder-een-kap

"Ik heb laatst een twee-onder-een-kap aangekocht voor een Amsterdams gezin. Die kwamen van een woning van nog geen tachtig vierkante meter, driehoog achter op de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-west. De prijs waar zij hun appartement voor verkochten lag op de aankoopprijs van dit grote huis in Beverwijk", zegt makelaar Peter Paul Portegies.

Thumbnail

Maar inmiddels is aan een huis komen een flinke klus geworden. Kon je tot twee jaar terug nog rustig onderhandelen over de vraagprijs, nu moet je flink overbieden. En dan grijp je er vaak nóg naast, merkt ook woningzoekende Jacomien van Zon. "Ik heb al een paar keer misgegrepen. Laatst bij een huis dat ik echt graag wilde hebben. Ik had al flink overboden. Maar daar ging iemand nog eens met 15.000 euro overheen."

"Amsterdamse taferelen", zegt makelaar Van der Helm. En voor de regio ongekend. En het eind is nog niet in zicht, denkt Van der Helm. "Waar het toe gaat leiden? Niemand weet het."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van