Economie

'FBI betaalde ruim 1 miljoen dollar om iPhone te hacken'

21 april 2016 22:23 Aangepast: 31 juli 2017 17:30
FBI-directeur James Comey. Beeld © AFP

Het hacken van de iPhone van de San Bernardino-schutter kostte de FBI een fikse bom duiten. De Amerikaanse opsporingsdienst gaf zeker 1 miljoen dollar uit om het toestel te kraken.

Directeur James Comey noemde geen exact getal, schrijft The Wall Street Journal, maar zei dat het meer was dan het salaris dat hij nog verdient als hij de volledige termijn uitzit waarvoor hij is benoemd. Dat is nog ruim zeven jaar en met een jaarsalaris van zo'n 180.000 dollar komt het bedrag voor het kraken van de telefoon daarmee op ruim 1,2 miljoen dollar, rekende de krant uit (€). 

Dat de FBI de hulp heeft ingeschakeld van een derde partij om de - vrij slecht beveiligde - iPhone 5C te kraken, laat zien dat ze lang niet altijd de kwaliteiten hebben om te hacken. Een achterdeurtje in de software van de telefoon staat daarom ook hoog op het verlanglijstje van de dienst. 

Conflict met Apple
"We hebben dan echt enorm veel hoogopgeleide en gespecialiseerde mensen nodig waar we nu niet over beschikken", zegt de FBI. En daarom moeten techbedrijven meewerken om de encryptie te kraken.

De FBI vroeg aan Apple om een sleutel waarmee ze elke iPhone konden openen. Apple weigerde dit, waarna beide partijen naar de rechter stapten. Zover kwam het niet; de FBI kon (met hulp van een externe partij) uiteindelijk toch de iPhone kraken

'Goedkoop achterdeurtje'
Chris Soghoian, privacyonderzoeker bij de American Civil Liberties Union, denkt dat de FBI gewoonweg niet de middelen heeft om bij alle zaken apparaten te hacken. "Hun positie is: als we een wet voor achterdeurtjes erdoorheen krijgen, hoeven we ons niet meer te verschuilen."

Tot die tijd betaalt de FBI externe partijen om apparaten te hacken, zoals met de iPhone 5C van de San Bernardino-schutter is gebeurd. "En die exploits gaan de komende tijd niet goedkoper worden." Volgens Soghoian haalt de FBI dit argument ook aan om de achterdeurtjeswet te bekrachtigen. Want met één sleutel tot alle apparaten ben je goedkoper uit dan elke keer weer opnieuw een exploit kopen om iets te kraken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`