Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Lonen top en werknemers groeien steeds verder uit elkaar

30 september 2016 02:05 Aangepast: 30 september 2016 08:48
Beeld © ANP

De loonkloof tussen de bedrijfstop en de doorsneewerknemer is vorig jaar weer verder gegroeid. Gemiddeld verdienden de grootverdieners 6,1 keer zoveel als de gemiddelde werknemer.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Loonkloof fors gegroeid

Het CBS onderzocht de loonkloof bij de duizend grootste bedrijven in Nederland. Daarvoor keek het naar het gemiddelde salaris van de vijf bestbetaalde werknemers (de top) en naar het gemiddelde loon van een voltijds werknemer.

De verschillen zijn de afgelopen jaren toegenomen. In 2010 kreeg de top nog 'maar' 5,5 keer zoveel als de gemiddelde werknemer.

Dat klinkt misschien niet als een enorm verschil in vijf jaar tijd, maar als je naar de salarisontwikkelingen kijkt ziet dat er toch anders uit. Tussen 2010 en 2015 gingen topmensen er 22 procent op vooruit. Het gemiddelde cao-loon steeg slechts met 6 procent.

Bankiers trekken de kar

Als het om de loonkloof gaat, loopt de financiële sector nog steeds voorop. Daar verdient de top gemiddeld 13,4 keer meer dan normale werknemers.

In het onderwijs de zorg en het openbaar bestuur is het gat juist het kleinst. In het onderwijs verdienen de topmanagers krap twee keer zoveel als de juffen en meesters.

Mannen veel vaker topverdiener

De topverdieners bij grote bedrijven zijn nog steeds voornamelijk mannen. Slechts 20 procent van de mensen aan de top van de loonlijst was vrouw.

Volgens het CBS is dat wel in lijn met het aantal vrouwen in voltijdsfuncties, dat op 23 procent ligt. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore