Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Klein wonen is niet makkelijk: 'Onze tiny houses mogen bijna nergens staan'

Gerard Dijkstra, Rob Besemer en Auke de Vor

Het lijkt de perfecte oplossing voor starters op de woningmarkt: een tiny house. Je hoeft niet op een vaste locatie te wonen en de aanschafkosten zijn laag. Het bedrijf Mill Home bouwt ze, en Gerard Dijkstra was vanaf het begin betrokken.

"Het idee ontstond uit de gedachte dat er een nieuwe vorm van wonen moet komen. Veel mensen, vooral starters, zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan hun hypotheek. Met een tiny house kun je goedkoop en flexibel wonen", zegt Gerard.

Productiebedrijf

Een vriend van Gerard, Auke de Vor, was ook enthousiast en ontwierp in zijn schetsboek een tiny house. De jongens deden marktonderzoek en kwamen erachter dat er in Nederland al een handjevol mensen bezig waren met de tiny houses. "We stortten ons er vol op, en na een jaar ontwikkelen hadden we eigenlijk alleen nog een productiebedrijf nodig."

Die vonden ze op een bouwbeurs in Utrecht. Ze ontmoetten er Rob Besemer, die met Mill Panel deurpanelen maakt. Omdat er ramen in de deuren zitten, gooide hij bij iedere deur een paneel weg. Zonde, vond hij, dus hij bouwde er een tuinhuisje van.

Dat was geen gigantisch succes, maar het bracht hem wel op het idee om kleine huizen te bouwen met de panelen. Met dat idee stond hij op de beurs, en daar liep hij Gerard en Auke tegen het lijf. Gerard: "Toen ontstond Mill Home. Wij maken nu de tiny houses van hetzelfde materiaal als de deuren."

Vergunningen

Ondertussen hebben ze de eerste paar huizen van ongeveer 30 vierkante meter verkocht. De huisjes zijn te realiseren vanaf 30.000 euro, dus de interesse is groot. Toch blijkt het lastiger dan gedacht om in een tiny house ergens neer te zetten, vertelt Gerard.

"Omdat een tiny house echt bedoeld is om in te wonen, moet je veel vergunningen hebben. In Nederland kun je hem helaas niet zomaar ergens neerzetten, zelfs niet op een camping, terwijl hij even groot is als een camper." Er zijn een aantal gemeentes die positief tegenover de tiny houses staan: in Alkmaar en Almere is het in overleg wél mogelijk om ergens een klein huis neer te zetten.

Andere weg

Jammer dat dit niet overal kan, vindt Gerard, want de huisjes zijn innovatief. "Ze zijn energieneutraal en we verspillen nauwelijks grondstoffen bij het bouwen. Daarnaast helpen we starters bij het vinden van een huis. En toch worden we nu geremd door de wetgeving."

Daarom zoekt Mill Home het nu in een andere hoek. Ze ontwerpen kleine huisjes die in de achtertuin passen en te gebruiken zijn als een extra kantoor of als mantelzorgwoning. Ook willen ze een soort studio's voor in leegstaande kantoorpanden maken. "Op die manier kun je in een tiny house wonen maar heb je geen last van de wetgeving."

De toekomst voor Mill Home ziet hij in ieder geval positief in. "Zodra de huizenprijzen in de grote steden verder stijgen, is een tiny house de perfecte oplossing voor de starter. Het is een nieuwe manier van wonen, ik denk dat de wetgeving daar geleidelijk op wordt aangepast."

Meer op rtlz.nl: