Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoe erg is de crisis bij Deutsche Bank voor ons?

Beeld © AFP

Deutsche Bank zit in de hoek waar de klappen vallen en daardoor gaat de koers van de bank keihard omlaag. Er zijn twijfels of de bank zonder hulp kan overleven. Maar wat merken wij daarvan? Zes vragen, en antwoorden, over de crisis bij de grootste bank van Duitsland.

1. Is er een nieuwe bankencrisis?

Nee, in 2008 zaten banken wereldwijd in de problemen. Nu lijken de problemen zich te beperken tot Deutsche Bank en de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena.

2. Waardoor zit Deutsche Bank in de problemen?

Voor Deutsche Bank komt een aantal problemen tegelijkertijd. Van de Amerikaanse toezichthouders dreigt een boete van 14 miljard dollar vanwege misstanden bij de verkoop van hypotheken in 2008.

Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar de manipulatie van bepaalde rentetarieven (euribor en libor) en van de prijzen van edelmetalen door medewerkers van Deutsche Bank. De vrees is dat de bank straks niet genoeg eigen vermogen heeft als zij flinke boetes krijgt of schikkingen moet treffen.

Nu heeft Deutsche Bank volgens RTL Z-beurscommentator Hans de Geus nog wel genoeg vermogen, maar als de dreigende boete te hoog uitpakt, gaat het mis. 

3. Kunnen de problemen bij Deutsche Bank ook Nederlandse banken raken?

In theorie wel. Tijdens de crisis van 2008 besmetten banken elkaar. Dat kwam omdat banken allemaal zaken doen met elkaar. Als er één bank ten onder gaat, zoals destijds de Amerikaanse Lehman-bank, dan raakt dat ook andere banken.

Uiteindelijk zijn er geen Nederlandse banken failliet gegaan, maar de crisis bij Lehman leidde er mede toe dat de Nederlandse staat ABN Amro en SNS Reaal moest kopen en ING moest steunen. Op de steun aan ING hebben we als belastingbetaler uiteindelijk verdiend. Van ABN Amro is een deel weer verkocht, maar als je naar de koers kijkt, dan maken we nog lang geen winst op die verkoop

4. En wij als rekeninghouder?

In Nederland heb je de depositogarantieregeling. Die betekent dat, mocht een Nederlandse bank failliet gaan, tegoeden tot 100.000 per persoon per bank zijn gegarandeerd. Als je dus een ton hebt staan bij ABN Amro, een ton bij ING Bank en een ton bij de Rabobank, dan kun je die drie ton dus niet kwijtraken.

6. Moet Deutsche Bank worden gered of komen ze er op eigen kracht uit?

Op dit moment is de vraag óf de bank überhaupt gered moet worden (al dan niet door de Duitse overheid) nog niet echt aan de orde. Maar, als de boete van de Amerikanen hoog uitvalt zou een redding wel nodig kunnen zijn. Of zo'n redding moet doorgaan, is een punt van discussie. De Geus denkt dat Deutsche Bank er nog wel op eigen kracht uit kan komen. In de praktijk worden boetes in de VS fors verlaagd als er een schikking komt. En Deutsche Bank is uit op een schikking. 

''Als de boete wordt verlaagd tot 5 miljard euro of minder, dan zou dat al een hoop schelen. Verder moeten ze als een dolle bedrijfsonderdelen gaan verkopen; als de koers dan stabiliseert, kunnen ze misschien een emissie doen'', aldus De Geus.

Wat volgens hem helemaal zou helpen is een toezegging van de Duitse regering om de bank te redden. Dat zou ook logisch zijn. Als het uiteindelijk zover komt, kan de overheid niet anders dan ingrijpen, denkt De Geus.