Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ten koste van haar boeren maakt FrieslandCampina veel meer winst

27 augustus 2015 12:24 Aangepast: 06 september 2015 16:44

Boerencoörporatie FrieslandCampina maakt dit jaar veel meer winst, maar betaalt de boeren wel een veel lagere melkprijs. Ondanks een hogere productie van 2 procent kregen de boeren in de eerste helft van dit jaar ruim 330 miljoen euro minder overgemaakt.

Campina stelt in het verslag over het eerste halfjaar dat veel meer winst te maken door lagere inkoopkosten: "Door de lagere garantieprijs voor boerderijmelk namen de marges toe."

Vorig jaar betaalde Campina aan haar boeren nog 44,2 cent per liter melk. Dit jaar is de garantieprijs met bijna 8 cent (17,4 procent) gedaald naar 36,5 cent per liter. De opbrengst per liter melk ligt voor boeren nu nog maar net boven de gemiddelde kostprijs. De melkprijs staat onder druk sinds er geen maximum quotum meer geldt voor melk, boeren in heel Europa mogen onbeperkt melken.

Door hoge winst 2 cent extra per liter
De veehouders kregen in de eerste helft van dit jaar 1,8 miljard euro overgemaakt voor hun melk, dat was vorig jaar nog 2,134 miljard euro. Een omzetverlies van 334 miljoen euro voor de aangesloten boeren. In Nederland, België en Duitsland zijn 16.000 boeren aangesloten bij de coöperatie.

De omzet van FrieslandCampina bleef in de eerste helft van dit jaar gelijk op 5,6 miljard euro. Vooral de omzet van kindervoeding gaat goed, met een stijging van 15% van de verkopen. Zuiveldrankjes verkochten 0,5 procent minder. De verkoopprijzen van de producten daalden gemiddeld met 6,4 procent, maar in euro's viel de prijsdaling mee. Valuta-effecten hadden een positief effect van 4,4 procent. De opbrengstprijzen van zuivelproducten zullen ook in het tweede halfjaar waarschijnlijk onder sterke druk blijven staan, aldus de coöperatie. 

Weidegang levert geld op
De zuivelgigant, met boeren als eigen leden, heeft in de eerste zes maanden van 2015 wel een veel hogere winst behaald van 192 miljoen euro, tegen 104 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, een stijging met 85 procent. De boeren hoeven daarom niet helemaal ontevreden te zijn met hun eigen coöperatie. De boeren krijgen 2 cent per liter melk extra uitgekeerd als winstdeling, bovenop de garantieprijs, dat was vorig jaar nog maar 0,8 cent per liter.

Boeren die hun koeien nog ouderwets de wei insturen krijgen overigens nog 1 cent extra betaald per liter melk. Driekwart van de boeren laten hun koeien minimaal 120 dagen per jaar in ieder geval 6 uur per dag in de wei grazen

Bioboeren hebben minder verlies
De biologische boeren hebben een veel minder grote achteruitgang in hun inkomsten gezien. De biologische melkprijs bedraagt nu 51,5 cent per liter, dat was vorig jaar nog 52,5 euro. Een beperkte daling met slechts 1 cent.

Update 16: 30 uur: Wij zijn van de boeren
Woordvoerder Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina stelt dat de hogere winst niet alleen komt door de lagere melkprijs en ten laste gaat van de boeren, maar ook door valutawinsten en door meer toegevoegde waarde op producten in vooral het Verre Oosten. "We betalen een garantieprijs die is gebaseerd op de melkprijzen op de markt. Een gewogen gemiddelde van alle prijzen, van 45 miljard liter melk. Daar kunnen we niet van afwijken. We kunnen geen melk weigeren, we moeten alles afnemen." 

"Als de boer naar een andere afnemer was gegaan. had hij echt niet meer gehad. Wij willen maar één ding, we willen alle melk verwaarden, wij zijn van de boeren. En daarbij, er is afgesproken dat 45% van de winst wordt geïnvesteerd in het bedrijf, dat hebben de boeren afgesproken."

Over de boeren die in de financiële problemen zitten en gebrek aan geld hebben zegt Ter Avest: "In september krijgen ze 8.000 euro winstdeling, dat helpt in ieder geval iets".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore