Geld en Werk

Melkprijs lager, top FrieslandCampina rijker

07 september 2015 13:20 Aangepast: 07 september 2015 15:51
Een boer van FrieslandCampina tijdens een promotie-actie van het zuivelbedrijf. Beeld © ANP

Melkveehouders worstelen met de lage melkprijs, maar de top van ‘hun’ zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft daar tot nu toe geen last van. De beloning van de leden van de executive board steeg vorig jaar met 9 procent. Eén uitvoerend bestuurder ontving daarbovenop een gouden handdruk van 600.000 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van nieuwszender RTL Z. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina (omzet 11 miljard euro, 22.000 werknemers) is in handen van ruim 19.000 leden-melkveehouders. Zij voelen de financiële gevolgen van de lage melkprijs, die ten opzichte van het hoogtepunt eind 2013 zo'n 40 procent is gedaald. Vandaag betogen melkveehouders in Brussel voor kostendekkende prijzen.

Dat de top van 'hun' coöperatie geen last heeft van de lage melkprijzen, blijkt uit de beloningsgegevens in de meest recente jaarrekening. De totale korte- en langetermijnbeloning van de zeskoppige executive board steeg vorig jaar van 6,1 miljoen tot 7 miljoen euro.

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina verklaart de stijging deels door de uitbreiding van de board met de nieuwe financieel topman Hein Schumacher begin september. Dat verklaart zo’n 340.000 euro van de stijging. Het restant, 560.000 euro, is salarisstijging. Dat komt neer op een toename van ruim 9 procent.

Vertrekpremie
De beloningen zijn nog exclusief de vertrekpremie van 600.000 euro, die een van de uitvoerend bestuurders ontving. De coöperatie meldt niet welk lid de premie kreeg, maar waarschijnlijk is dat Freek Rijna, hoofd van de divisie Consumer Products Asia. Hij is de enige die vorig jaar vertrok. Rijna ging eind 2014 op 59-jarige leeftijd met pensioen.

Woordvoerder Ter Avest bevestigt de betalingen, maar wil ze niet toelichten. "Wij geven geen gedetailleerde informatie over bestuurdersbeloningen. Daarover wordt binnen de coöperatie besloten."

Ter Avest: "De beloningsvoorstellen worden opgesteld door onze remuneratiecommissie. Daarin zit ook een afgevaardigde van de ledenraad. Dat voorstel wordt vervolgens besproken in de ledenraad zelf. Onze leden zijn er dus van op de hoogte gesteld." De raad bestaat uit 210 leden, die de 19.000 leden-melkveehouders vertegenwoordigen. Hoe zij op de salarisverhoging en de vertrekpremie reageerden, wil de woordvoerder niet zeggen.

Begrip
Volgens de woordvoerder hebben leden over het algemeen begrip voor de beloningen van de top. "FrieslandCampina voegt veel waarde toe aan de melk, door er ook hoogwaardige producten van te maken. Denk aan kindervoeding en ingrediënten voor de farmaceutische industrie. Daar wordt goed geld aan verdiend."

Daardoor kan de coöperatie boven op de garantieprijs nog toeslagen aan de leden betalen, aldus de woordvoerder. "Om een onderneming te leiden, heb je wel goede mensen nodig. Onze leden-melkveehouders zijn zelf allemaal ondernemers. Zij begrijpen heel goed hoe dat werkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore