Kredietbeoordelaar Moody's is positiever geworden over de Nederlandse bankensector, doordat er minder wanbetalingen zijn, de winstgevendheid stijgt en door een aanhoudend economisch herstel.
Dat zegt Moody's in een rapport over de sector. De 'outlook' voor Nederlandse banken is opgetrokken van 'negatief' naar 'stabiel'. Dat betekent dat Moody's denkt dat de kredietratings niet verlaagd zullen worden, maar het komende jaar tot anderhalf jaar niet zullen dalen.
Omdat de Nederlandse economie sneller herstelt dan die in de eurozone als geheel is er minder sprake van wanbetaling, door een hogere export en een herstel van de binnenlandse consumptie. Die laatste is lang uitgesteld, aldus Moody's. Als gevolg van dit alles is de werkloosheid begonnen te dalen, terwijl de huizenprijzen stijgen en er meer huizen worden verkocht. Moody's verwacht dat het BBP dit jaar met 2,1 procent zal groeien en volgend jaar met 2 procent. Dat is iets meer dan wat het verwacht voor andere landen in de eurozone.
'Nieuwe fase banken'
Daarbij komt er voor de Nederlandse banken nu een nieuwe fase, na jaren van herstructureren, aldus Moody's. De structuur bij Rabobank gaat op de schop, ABN Amro maakt een begin om helemaal uit overheidshanden te raken en SNS Bank en de voormalige verzekeringsactiviteiten zijn nu gesplitst.
Banken lopen aanmerkelijk minder risico's op hun uitstaande leningen, doordat wanbetalingen dankzij het herstel van de economie afnemen. Hun winstgevendheid blijft wel onder druk staan door de lage rente en de toenemende onderlinge concurrentie. Tegelijkertijd hebben de Nederlandse banken hun kosten volgens Moody's beter in de hand dan hun Europese branchegenoten en kunnen ze hogere opbrengsten vertalen in hogere winsten dankzij toenemende rentemarges.
Voor- en nadelen
De winstgevendheid verbetert doordat er minder voorzieningen voor slechte leningen nodig zijn. Moody's denkt dat banken flink kunnen profiteren van de hogere rentemarges die de afgelopen drie jaren zijn behaald, terwijl ook hun grotere kostenefficiency zal bijdragen aan de winst. Dar staat wel tegenover dat banken te maken hebben met de lage rente en toegenomen concurrentie in Nederland.
Een minpunt is volgens Moody's dat Nederlandse banken voor hun financiering zwaar leunen op obligaties. Dit komt volgens de kredietbeoordelaar omdat zij veel hypotheekleningen op hun balans hebben staan waarop weinig wordt afgelost, terwijl er weinig spaargeld is omdat Nederlanders veel sparen voor hun pensioen bij pensioenfondsen en verzekeraars. Niettemin hebben Nederlandse banken volgens Moody's het een en ander gedaan aan deze problemen.