Leuker kunnen ze het niet maken voor de werknemers bij de belastingdienst, wel makkelijker om te vertrekken. Een extreem ruimhartige vertrekregeling gaat nu aan zijn eigen succes ten onder. Meer dan 5000 werknemers vertrekken bij de fiscus.
De belastingdienst heeft door vergaande automatisering minder mensen nodig. De dienst bezuinigt omdat het wil 'innoveren'. Eenvoudig werk verdwijnt, 5000 fulltime banen worden geschrapt en er worden 1500 nieuwe medewerkers aangenomen. De nieuwe mensen moeten gespecialiseerd zijn in toezicht en data-analyse.
6900 werknemers gaan weg
Voor de reorganisatie werd een goudgerande vertrekregeling bedacht. Vooral voor bijna-gepensioneerden is het een aantrekkelijke regeling. Massaal willen werknemers gebruikmaken van de regeling, tot grote schrik van de directeur-generaal van de dienst.
Alle medewerkers die vrijwillig willen vertrekken, krijgen maximaal 75.000 euro mee of een jaarsalaris als dat bedrag hoger is. En dat is een heel lekkere regeling vinden maar liefst 6.900 werknemers, bijna een kwart van de huidige 30.000 werknemers, die volgens het Financieele Dagblad naar de regeling hebben geïnformeerd.
Volgens woordvoerder André Karels van de Belastingdienst gaan lang niet al deze mensen weg. "1048 hebben al aangegeven dat ze toch niet weggaan. We verwachten dat uiteindelijk ruim 5000 mensen van de vrijwillige regeling gebruik gaan maken."
Groot risico
De animo voor de regeling is te groot en vormt een risico voor cruciale bedrijfsprocessen. Volgens het FD zijn de vertrekkers vooral de hoger betaalde controleurs en accountants waar de fiscus toch al onvoldoende van in huis heeft. De exodus is 'een groot risico voor kritieke bedrijfsprocessen' , aldus directeur-generaal Hans Leijtens tegen de krant. De regeling wordt daarom op 1 september stopgezet.
Volgens staatssecretaris Eric Wiebes is de continuïteit niet in gevaar door de uitstroom van de ambtenaren, zegt hij in een interview met RTL Z.