De vrijwillige en royale vertrekregeling voor personeel van de Belastingdienst draait uit op een fiasco. Er vertrekken zoveel 60-plussers bij de fiscus dat de uittocht naar verwachting 70 miljoen euro extra kost.
Al in juni werd besloten om de vertrekregeling die eigenlijk jaren zou duren, voortijdig te stoppen. Die was in het leven geroepen omdat de fiscus door vergaande automatisering minder mensen nodig heeft. De regeling moest ervoor zorgen dat ongeveer 5000 personeelsleden uit eigen beweging zou vertrekken.
Uittocht 60-plussers
Iedereen die bij de fiscus vrijwillig vertrekt kan rekenen op een flinke zak geld. Omdat dit afhankelijk is van het aantal dienstjaren is het voor de grote groep bijna-gepensioneerden een uitermate aantrekkelijke regeling. Niet gek dat duizenden werknemers zich binnen korte tijd hadden aangemeld. Met name de belastingambtenaren van boven de 60 jaar zien hun kans schoon.
Overgrote meerderheid belastingambtenaren ouder dan 60 maakt gebruik van Wiebes regeling: (4) pic.twitter.com/1DVKq6vTnV
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) 14 september 2016
De exodus is dusdanig aantrekkelijk gemaakt dat cruciale bedrijfsprocessen in gevaar zijn gekomen. Dit omdat naast 60-plussers ook veel hoger betaalde controleurs en accountants hun vertrekpremie met beide handen aangrijpen. En daarvan heeft de fiscus er nu al onvoldoende in huis.
'Verkeerde keuze'
Nu de rookwolken zijn opgetrokken blijkt dat 7820 medewerkers (7280 FTE) zich hebben aangemeld. "Dat betekent niet dat al deze mensen automatisch zullen besluiten daadwerkelijk gebruik te maken van de vertrekregeling", schrijft staatssecretaris Eric Wiebes woensdag aan de Kamer. Hij verwacht dat 5200 tot 5800 mensen zullen vertrekken.
Dit omdat 1148 medewerkers afzien van een vertrek en 1373 medewerkers dit nog in beraad hebben. Dat zoveel mensen bij de Belastingdienst gebruik konden maken van de goudgerande vertrekregeling noemt Wiebes achteraf 'een verkeerde keuze'.
Rekening gepresenteerd
Want het overschot aan aanmeldingen gaat het ministerie van Financiën tientallen miljoenen euro's extra kosten. De kosten van de vertrekregeling was aanvankelijk beraamd op 648 miljoen euro. Inmiddels rekent de Belastingdienst al op een extra bedrag van circa 70 miljoen euro.
De regeling wordt uitgesmeerd over een periode van vijf tot zeven jaar. De komende tijd wil de Belastingdienst 1500 nieuwe werknemers aannemen om zo broodnodige kennis van moderne technologie in huis te halen.
Meer op rtlz.nl: