Geld en Werk

Ook Rabobank verlaagt spaarrente naar laagste punt ooit: 0,3 procent

21 september 2016 06:00 Aangepast: 30 juli 2017 08:30

Sparen heeft bijna geen zin meer. Rabobank verlaagt donderdag de spaarrente naar 0,3 procent per jaar, het laagste niveau ooit. Eerder deze maand ging ING ook al naar 0,3 procent.

"Pijnlijk, maar onvermijdelijk", zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus over de renteverlaging bij de grootste spaarbank van Nederland. "Sterker nog, de rente kan nog veel lager."

De rentevergoeding is in vier jaar tijd keihard gehaald. De rente is nu zelfs minder dan de belastingen die je erover moet betalen. De Rabobank heeft de rente de afgelopen vier jaar stapsgewijs verlaagd van 2,4 procent naar nu 0,3 procent. Voor saldo’s boven de vijf miljoen euro vergoedt de Rabo al langere tijd helemaal geen rente meer.

Thumbnail

De spaarrente maakt al langere tijd de inflatie en de belasting die je moet betalen niet meer goed. De koopkracht daalt geleidelijk doordat spaarders vermogensrendementsheffing moeten betalen voor spaargeld vanaf een saldo van 20.000 euro: jaarlijks 1,2 procent. Je wordt daarbij ook nog armer doordat ook de inflatie aan je spaargeld knaagt. Analisten verwachten volgend jaar in Nederland een inflatie van 1 procent.

Zijn er veel alternatieven, bijvoorbeeld door geld langer vast te zetten? Nee, niet echt: zet je bij de Rabo je spaargeld 5 jaar vast dan krijg je ook nog maar 0,3 procent rente per jaar.

Wen er maar aan

De Geus stelt dat spaarders blij moeten zijn dat ze nog wat krijgen. "Als je kijkt naar de rente op de kapitaalmarkt: wie gaat jou die 0,3 procent rente betalen?" Het is een kwestie van wennen, zegt hij. "Dat we toevallig gewend zijn aan rente, wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Je moet niet gek opkijken als de spaarrente helemaal verdwijnt."

De Rabobank lijkt voorzichtig die kant op te gaan. De bank bereidt zich voor op een spaarrente die onder de nul duikt. Dan krijgt tijd een andere waarde voor geld: geen rente krijgen voor je spaargeld, maar rente betalen. Rabobank bevestigt tegenover RTL Z dat de bank de ict-systemen klaarmaakt voor zo’n periode.

Wil je toch nog wat meer rente krijgen op een vrij opneembare rekening, dan zou je kunnen overstappen naar verzekeraar NN. Daar krijg je nog 0,8 procent rente, het hoogste percentage in Nederland. SNS betaalt 0,75 procent. ABN geeft nu 0,4 procent op een spaarrekening.

De rente blijft nog lang laag

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank denkt dat de rente nog lang laag blijft. Tegenover RTL Z beantwoordde hij als volgt op de vraag 'hoe lang blijft de rente nog laag?': "Dat hangt natuurlijk af van wat de inflatie gaat doen. Als deze gaat doen wat we verwachten, dan blijft de rente laag tot 2018, 2019. Maar ik heb geen glazen bol: als er toch weer onverwachte economische ontwikkelingen zijn waardoor de inflatie sneller of juist teruggaat, dan zullen we opnieuw naar het beleid moeten gaan kijken."

Hoe de inflatie zich ook gaat gedragen, als de rente gaat stijgen, gaat dat langzaam. Knot noemt dat zelfs "een zekerheid". Volgens hem blijft de economische situatie in de eurozone hoe dan ook nog enkele jaren fragiel. "Dus het is een veilige aanname dat de rente nog jaren lang heel laag zal blijven." 

Knot wijst overigens wel op het feit dat je beter 1 procent rente kan krijgen bij 1 procent inflatie, dan 8 procent rente bij 10 procent inflatie. Maar van 0,3 procent rente op bijvoorbeeld 1 procent geldontwaarding, daarvan word je natuurlijk wel gestaag armer.

Beleggen in plaats van sparen

Speciaal voor iedereen die ervan baalt dat het spaargeld niets meer oplevert, organiseert RTL Z donderdag om 20:30 uur het online seminar 'Beleggen is niet eng, maar voorkom de beginnersfouten.' Meedoen is gratis, inschrijven kan alvast hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore