Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zzz... Spanjaarden kunnen even een dutje doen bij Siësta & Go

26 juni 2017 14:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Even de beentjes omhoog en de ogen dicht. Beeld © Siësta & Go via Facebook

Wie last heeft van een after lunch-dip kan in de Spaanse hoofdstad Madrid terecht bij Siësta & Go. Per minuut kan hier een privékamer, plek in een stapelbed of luie stoel worden gereserveerd.

In het hart van het zakencentrum van de stad zijn in totaal negentien plekken. Foto's laten ruimtes zien in neutrale kleuren, stapelbedden met gordijnen, een bank, maar ook werkplekken waar in alle rust gezeten kan worden. Naast een zacht matras, is er namelijk ook wifi én koffie. 

Eigenaresse María Estrella Jorro de Inza zegt dat veel mensen uit nieuwsgierigheid binnenwippen. "Eenmaal binnen zeggen ze: 'Oh, is dit voor de siësta? Dan moet ik een keer langskomen'."

Voor de plannen van de Spaanse overheid om de 3 uur lange middagpauze aan banden te leggen om het dagritme gelijk te trekken met andere landen en de arbeidsproductiviteit te stimuleren hoeft ze niet te vrezen. Die zijn nog allesbehalve concreet. 

Klanten kunnen tussen 11.00 uur en 19.00 uur terecht. Drie uur slapen kost dertig euro. Voor liefhebbers van de echte powernap kan betalen per minuut ook. Dit tarief ligt op 0,23 cent voor een privékamer. Voor de bovenste plek in een stapelbed, met per bed eigen gordijnen voor de privacy, moet 13 cent per minuut betaald worden. 

'Goed voor de gezondheid'

Aan de krant El País vertelt bedrijfsleider Johan Grillo dat klanten vooral mannen en vrouwen tussen de 30 en 45 jaar zijn. "Hun verdeling is gelijk."

Hoewel weinig Spanjaarden overtuigd hoeven te worden van het nut van de siësta, zeker nu temperaturen in Madrid overdag boven de veertig graden uitkomen, heeft Siësta & Go ze nog even op een rij gezet, inclusief verwijzingen naar allerlei onderzoeken.  

"Maak een magisch moment van je werkpauze. Laad je batterij weer op."

Zo behoort een klein dutje tot 'de geneugten des levens' én is het goed voor de gezondheid. "Het neemt spanningen weg, stimuleert de creativiteit, verlaagt het risico op een hartaanval en is goed tegen stress en veroudering." 

Hangmatten

Overigens is Madrid niet de eerste stad waar werkenden even kunnen bijslapen. Zo kent Brussel siëstabar PAUzzz (met massages en lichttherapie) met zes 'relaxatieloges', is in Londen vorig jaar 'The Nap Station' geopend.

In Tokyo hebben ze een variant bedacht: het Mahikamano café hangt vol hangmatten. En dit voorjaar kwam het Zweedse Pause Pod met een speciaal tentje voor op kantoor. Nu maar hopen dat er niet te hard gesnurkt wordt.       

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore