Geld en Werk

Van Lanschot wil bankentop hoger belonen, 20 tot 25 procent meer

16 april 2018 08:47 Aangepast: 16 april 2018 10:53
Het kantoor van Van Lanschot in Den Bosch. Beeld © ANP

In navolging van ING wil ook Van Lanschot, dat de vermogens beheert van welvarende klanten, een hogere beloning voor de bankentop. Het gaat om verhogingen van 20 tot 25 procent.

Dat blijkt uit de agendastukken die Van Lanschot vrijdag publiceerde in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering volgende maand. Van Lanschot-ceo Karl Guha zou er, via meer aandelen en een hogere pensioenbijdrage, ruim 20 procent bij krijgen. Zijn totale beloning komt hiermee uit op 1,5 miljoen euro. 

Vergelijking andere bedrijven

De andere drie bestuurders gaan er een 25 procent op vooruit naar ruim een miljoen euro. In de stukken staat dat de verhoging nodig is omdat de bestuurders 'aanzienlijk' onder het gemiddelde verdienen ten opzichte van een groep vergelijkbare bedrijven.

Lees ook: Dikke bonussen in de financiële sector? Vooral verzekeraars cashen

Voor die vergelijking is gekeken naar de beloning bij andere Nederlandse banken en Nederlandse beursgenoteerde bedrijven actief buiten de bankensector zoals KPN en Vopak. Volgens de raad van commissarissen van Van Lanschot moet het beloningspakket worden verhoogd om 'kwalitatief hoogstaande bestuurders te kunnen benoemen en te behouden'.

Vertrouwen in de sector

In de Volkskrant vraagt Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, zich af of het wel gepast is een relatief kleine Nederlandse financiële instelling als Van Lanschot voor de beloning te vergelijken met grote AEX-multinationals.

Eumedion-directeur Rients Abma noemt het in die krant ook twijfelachtig of het beloningsvoorstel 'bijdraagt aan het herstel van maatschappelijk vertrouwen in de financiële sector'.

Beloningsbeleid onder vuur 

ING lag vorige maand onder vuur omdat de beloning voor bestuursvoorzitter Ralph Hamers met 50 procent zou worden verhoogd en hiermee zou uitkomen op 3 miljoen euro. De raad van commissarissen (rvc) van ING gebruikte een vergelijkbaar argument als Van Lanschot: Hamers zou te weinig zou verdienen.

Een hoger en 'evenwichtig beloningsbeleid' was volgens de rvc nodig 'zodat we hooggekwalificeerd personeel kunnen aantrekken en behouden'. Na veel ophef onder personeel van ING, klanten en de politiek werd dit voorstel ingetrokken.  

Het beloningsvoorstel bij Van Lanschot wordt op 31 mei voorgelegd aan de aandeelhouders, die ermee moeten instemmen. Op de balans van Van Lanschot staat 14,7 miljard euro, er werken 1685 mensen. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van