Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Vrijgezellenfeesten? Ik zeg er nee tegen'

Feestende dames Beeld © ANP

Stel je voor, je bent weer eens uitgenodigd voor een vrijgezellenfeestje. En oké, het lijkt je wel leuk, maar de kosten dreigen behoorlijk in de papieren te lopen. Je wil geen spelbreker zijn, maar zoveel geld kun je eigenlijk niet missen. Wat doe je dan? Voor etiquette-expert Beatrijs Ritsema is het simpel: afzeggen, want eerlijk duurt het langst.

Ritsema, kenner op het gebied van goede omgangsvormen, is sowieso niet zo'n fan van vrijgezellenfeesten. Als het aan haar ligt, zouden ze überhaupt niet bestaan. "Het is zo'n typisch Angelsaksisch gebruik dat ergens in de jaren 80 kwam overwaaien. Voor die tijd bestonden ze eigenlijk niet, maar mensen zagen het op televisie en in films. En nu doet iedereen eraan mee."

Vrijgezellenfeesten lijken ook steeds duurder te worden. Vroeger ging je nog paintballen en aansluitend wat drinken, tegenwoordig zijn het hele dagprogramma's of zelfs nóg erger. Zo behoort een weekendje naar Praag tot de trends van dit moment. Dan mag je nog blij zijn als je na afloop 'maar' 200 euro kwijt bent.

De trends van dit moment voor vrijgezellenfeesten:

  • Workshop lullen pimpen 
  • Bruidsjurken passen 
  • Wipe-Out stormbaan 
  • Weekend naar Praag 
  • Bubbelvoetbal

Bron: vrijgezellenfeest.nl

Mochten de kosten te hoog oplopen, dan zit er eigenlijk maar een ding op, zegt Ritsema. "Dan moet je natuurlijk afzeggen. Je komt op het huwelijk ook al niet met lege handen aan en dat zijn meestal geen kinderachtige cadeaus."

ZIE OOK: Gij zult niet kotsen op de dansvloer, en 8 andere bruiloftsregels

Volgens Ritsema zijn vrijgezellenfeesten overbodig. "Het huwelijksfeest is al een feest. En een feest is genoeg", zegt ze. "Bovendien hoeft er tegenwoordig geen afscheid meer genomen te worden van het vrijgezellenleven. Mensen die trouwen zijn al lang geen vrijgezel meer. Ze wonen vaak al samen en hebben soms al kinderen. Dat wordt dan bezegeld op het stadhuis. Dan lijkt zo'n vrijgezellenfeest me overbodig waarbij mensen onnodig op kosten worden gejaagd."

Maximumbedrag

Ook onze lezers op Facebook hebben zo hun grens als het aankomt op het maximumbedrag dat ze willen uitgeven aan een vrijgezellenfeest. Voor de meeste lezers is een bedrag tussen de 50 en 100 euro acceptabel. Amper 10 procent is per persoon bereid om 200 euro of meer op tafel te leggen.

Lees door onder poll

Voor Ritsema is daar geen denken aan. "Het enige dat misschien acceptabel zou zijn is bijvoorbeeld een picknick organiseren in een park. Laat iedereen dan iets te eten meenemen of een flesje witte wijn. En dan lekker een paar uur zitten. Dat kan wat mij betreft nog nèt."

'Ik zeg er nee tegen'

Al die andere dingen zijn Ritsema te gek. "Strippers, paintballen of andere activiteiten. Daarna moet er nog gegeten worden en de bruid of bruidegom hoeft niets te betalen. De anderen moeten ervoor opdraaien. Ik zeg er nee tegen."