Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Cambridge Analytica schorst ceo Alexander Nix

Ceo Alexander Nix van Cambridge Analytica. Beeld © EPA

De Raad van Bestuur van het onder vuur liggende databedrijf Cambridge Analytica zet ceo Alexander Nix met onmiddellijke ingang op non-actief. Nix onthulde dat zijn bedrijf in het geheim meewerkt aan verkiezingscampagnes en deed uitspraken over het inzetten van prostituees.

Het bedrijf wil 'een volledig, onafhankelijk onderzoek' en schorst tot die tijd zijn ceo. Alexander Tayler is zijn vervanger.

Kiezers beïnvloeden

Afgelopen weekend publiceerden Amerikaanse media over het verzamelen en misbruiken van gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers door het databedrijf Cambridge Analytica.

Met die buitgemaakte gegevens ontwierp het een programma om  stemgedrag van kiezers te voorspellen en hen te beïnvloeden. Het bedrijf heeft op die manier volgens experts een behoorlijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar ook bij de uitslag van het brexit-referendum.

Verborgen camera

Ceo Alexander Nix kwam even later nog verder in het nauw. In een gesprek met undercoverjournalisten van Channel 4, dat werd opgenomen met een verborgen camera, zegt Nix dat zijn bedrijf in het geheim meewerkt aan verkiezingscampagnes. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van schimmige constructies.

Nix stelde zelfs voor om 'meisjes naar het huis van een kandidaat' te sturen. Daarbij suggereerde hij prostituees uit Oekraïne te gebruiken, omdat die effectief zijn. Volgens Cambridge Analytica vertegenwoordigen Nix' uitspraken 'niet de waarden of activiteiten van het bedrijf'.

Facebook onder vuur

Ondertussen ligt ook Facebook zwaar onder vuur. Amerikaanse en Europese politici eisen opheldering over hoe het kon gebeuren dat gebruikersgegevens van ruim 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn misbruikt.

Lees verder: Facebook-oprichter Zuckerberg blijft zwijgen over megalek