Werk

Samantha's contract werd niet verlengd om zwangerschap: 'Schandalig, ik schrok enorm'

29 maart 2018 16:48 Aangepast: 02 mei 2018 23:15
Beeld © Samantha Nooijen

"In overleg is besloten om jouw contract niet te verlengen. De reden hiervoor is jouw zwangerschap." Dat appje kreeg Samantha Nooijen vorig jaar. Een paar weken later zat ze zonder werk maar met een baby op komst thuis. Inmiddels heeft ze een rechtszaak gewonnen: haar werkgever had dit nooit mogen doen.

Toen Samantha er in de zomer van vorig jaar achter kwam dat ze zwanger was, had ze ergens al wel verwacht dat haar contract niet verlengd zou worden. "Ik las veel verhalen op internet over vrouwen die geen nieuw contract kregen toen bleek dat ze zwanger waren. Ik deed administratief werk en mijn halfjaarcontract zou toen over twee maanden aflopen. Daarom wilde ik het zo snel mogelijk met mijn baas erover hebben om duidelijkheid te krijgen."

Appje

Hoewel haar zwangerschap nog pril was, ging ze het gesprek aan en uitte ze haar zorgen. "Maar die zorgen waren nergens voor nodig, verzekerde mijn baas me, mijn contract zou gewoon verlengd worden." Toch kreeg ze een maand later, op een zaterdag, plotseling een appje van haar baas:

Samantha, er is besloten in overleg met Hans en Dennis om jou contract niet te verlengen. De reden hiervoor is jou zwangerschap, door jou zwangerschap zou je 17 weken uit de roulatie zijn. Deze kosten kunnen als groep niet voor onze rekening nemen. (dont shoot the messenger)

"Ik schrok enorm", zegt Samantha. "Omdat hij me zo had gerustgesteld, zag ik het totaal niet aankomen, ik zakte echt door de grond. Ik dacht ook: hoe moet dit nou straks, met een kindje op komst? Maar toen ik het een beetje had laten bezinken, was ik heel blij: ik had zwart op wit bewijs van zwangerschapsdiscriminatie."

Veel gesolliciteerd

En dat betaalde zich uit, samen met haar vakbond besloot Samantha er een zaak van te maken. Ze werd deze week in het gelijk gesteld door de rechter en krijgt 3.000 euro van haar oude werkgever. "Daar ben ik natuurlijk blij mee, maar daar ging het mij niet om: het ging om de gerechtigheid. Die heb ik nu gekregen, dat is geweldig."

Ondanks die gerechtigheid zit Samantha nog steeds werkloos thuis. "Ik heb tijdens mijn zwangerschap veel gesolliciteerd, maar zodra ik erover vertelde, verdween vaak de interesse. Eén keer vertelde ik niet dat ik zwanger was en werd ik uitgenodigd op gesprek. Maar omdat ik al in mijn derde trimester zat, viel het nogal op en werd ik ook daar niet aangenomen."

'Schandalig'

Samantha's dochter is inmiddels al 10 weken oud, maar solliciteren blijkt nog steeds lastig te zijn. "Als werkgever neem je natuurlijk veel liever iemand zonder kind aan dan een jonge moeder. Ik vind het schandalig, maar vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd."

Toch houdt ze hoop. "Ik wil weer aan het werk, weer aan de gang gaan en mijn carrière oppakken. Het liefst wil ik weer een administratieve functie, maar dan moet ik eerst een werkgever vinden die het geen probleem vindt dat ik een kindje heb."

Zwangerschapsdiscriminatie in cijfers:

 • Jaarlijks hebben 50.000 vrouwen in Nederland ervaringen die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie. 
 • In 2016 kreeg het College voor de Rechten van de Mens 51 verzoeken binnen om een veroordeling.
 • Het kwam tot 21 uitspraken, in de rest van de gevallen is er geschikt.
 • 75 procent van de bedrijven neemt volgens het college maatregelen na een uitspraak die variëren van 'een bloemetje' tot, meestal, structurele veranderingen. 

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Schrikbarend veel vrouwen hebben dus last van zwangerschapsdiscriminatie, zeker als je bedenkt dat werkgevers een sollicitant volgens het CNV niet mogen afwijzen omdat zij zwanger is of kinderen heeft. Volgens de vakbond is het verboden om zwangere vrouwen of moeders op de werkvloer anders te behandelen. Dat geldt voor:

 • Werving en selectie
 • Arbeidsvoorwaarden
 • Arbeidsomstandigheden
 • Opleiding en promotie
 • Terugkeer na verlof
 • Beëindiging contract
 • Niet verlengen tijdelijk contract

Overkomt dit je toch? Hier lees je meer over je rechten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van