Ga naar de inhoud
Geld en Werk

AP spreekt KvK aan op ongevraagd delen gegevens ondernemers

Beeld © ANP

Het ongevraagd delen van gegevens van ondernemers door de Kamer van Koophandel (KvK) is mogelijk in strijd met de wet. De Autoriteit Persoonsgegevens wil daarover in gesprek met de KvK.

Dat bevestigt de de privacywaakhond na berichtgeving van de de NOS. Of er ook een formeel onderzoek wordt ingesteld wil de AP niet kwijt.

Toestemming nodig

Ieder bedrijf in Nederland moet zich inschrijven bij de KvK, met een adres en een telefoonnummer. Vooral bij zzp'ers is dit meestal hun privéadres en -nummer. Die gegevens verkoopt de KVK door aan bedrijven die je vervolgens bijvoorbeeld reclame sturen of aanbiedingen doen.

Dat levert veel frustratie op bij zzp'ers, die niet willen dat hun privégegevens door iedereen te zien en gebruiken zijn.

Volgens de AP mag dit alleen maar met toestemming van de persoon in kwestie, en die regel zou dus ook moeten gelden voor de KvK. Als blijkt dat de KvK niet zonder meer gegevens mag verkopen, kan dat een flink gat slaan in de begroting.

Politiek wil actie

De Kamer van Koophandel lijkt dan ook niet van plan te zijn iets aan zijn werkwijze te veranderen. "Dat doen we al honderd jaar zo", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Wat de VVD betreft komt er snel een einde aan het publiek beschikbaar stellen van persoonlijke informatie. Vorige maand vroegen de Kamerleden Lodders en Wörsdörfer aan de staatssecretaris van Economische Zaken om afspraken te maken met de KvK over hoe deze informatie afgeschermd kan worden.

Ook gedoe over BSN

Het is niet de eerste keer dat de privacy van zelfstandig ondernemers tot gedoe leidt. Ook het burgerservicenummer van zzp'ers is vaak publiek, omdat dat wordt verwerkt in het verplichte btw-nummer.

Coalitiepartijen VVD en CDA willen dat die praktijk stopt. De opbouw van het btw-nummer is trouwens een eis van de Belastingdienst, niet van de KvK.