Geld en Werk

Hypotheekmarkt weer op weg naar niveau van voor de crisis

12 september 2016 08:14 Aangepast: 30 juli 2017 10:30
Er worden steeds meer woningen verkocht Beeld © ANP

Op de hypotheekmarkt gaat het weer uitstekend. Het afgelopen kwartaal werd er voor 18,7 miljard euro aan hypotheken verstrekt: de beste cijfers sinds 2008, toen de crisis uitbrak.

Uit de cijfers van consultancybureau IG&H blijkt dat de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal met een duizelingwekkende 29 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Meer en duurder

Ook kwartaal-op-kwartaal gaat het hard. Ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar steeg de omzet met 18 procent.

De forse omzetgroei is te danken aan de stijgende gemiddelde hypotheeksom en aan de sterke toename van het aantal verstrekte hypotheken. Grofweg dus door de stijgende woningprijzen en het aantal verkochte huizen. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er 21 procent meer hypotheken verkocht dan een jaar eerder. In totaal werden er 72.000 hypotheken afgesloten: 59.000 daarvan waren bestemd voor de aankoop van een nieuwe woning.

258.000 euro

De gemiddelde waarde van afgesloten hypotheken steeg in een jaar tijd met 6,6 procent naar 258.000 euro. Ook dat is het hoogste niveau sinds 2008.

En dat is opmerkelijk te noemen, ziet ook IG&H, omdat de regels voor het krijgen van een hypotheek in 2013 aanmerkelijk strenger zijn geworden.

We zijn er nog niet

Hoewel het weer erg hard gaat op de woningmarkt, zitten we nog lang niet op het niveau van voor de crisis. De eerste helft van 2016 was weliswaar het beste sinds 2008, maar sindsdien is het ook wel snoeihard naar beneden gegaan. In het tweede kwartaal van dat jaar werd er voor 26,8 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Daar zitten we nu dus nog altijd 8 miljard onder.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore