Geld en Werk

We zijn steeds meer kwijt aan woonkosten

04 oktober 2016 08:25 Aangepast: 30 juli 2017 05:30
Beeld © ANP

Nederlanders geven meer uit aan kosten voor wonen dan volgens het Nibud verantwoordelijk is. Ook besteden we er een groter deel van ons inkomen aan dan Duitsers of Fransen.

Dat zegt BPD (het voormalige Bouwfonds) in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

We geven gemiddeld 37 procent van ons inkomen uit aan wonen, twee procentpunt mee dan drie jaar geleden. Het Nibud gaat ervan uit dat dit maximaal 33 procent kan zijn; daar boven is het aandeel woonkosten onverantwoord. Duitsers zitten wel op dat niveau, terwijl Fransen op 35 procent uitkomen.

Huurders nóg duurder uit

Mensen die huren, zijn nog duurder uit, zo blijkt. Huurders besteden gemiddeld 41 procent van hun inkomen aan wonen. Dat komt doordat de laatste jaren de hypotheekrentes zijn gedaald, terwijl huren juist vaak zijn gestegen.

De huren in de vrije sector stijgen, met name in de Randstad en dan vooral in Amsterdam. In het tweede kwartaal was de toename 6,2 procent, in vergelijking met een jaar eerder.

Huizenprijzen blijven stijgen

Ondertussen stijgen ook de prijzen van koophuizen. Er worden steeds meer woningen verkocht, tegen steeds hogere prijzen. Dat komt mede doordat de bouw van nieuwbouwhuizen stagneert.

De komende kwartalen zal de druk op de woningmarkt alleen maar toenemen, bleek onlangs uit de RTL Z Huizenindex.

'Groeiende kloof huurders en huiseigenaren'

De huizenprijzen zijn gestegen, voor een deel, dankzij dit kabinet. Ze hebben ervoor gezorgd dat de huren harder konden stijgen en ouders mochten meer schenken aan hun kinderen, zei RTL Z-beurscommentator en econoom Hans de Geus onlangs: groeiende kloof tussen huurslaven en huiseigenaren.

''Dat heeft een ontwrichtende uitwerking op de maatschappij'', zei hij. Hij heeft een oplossing, een heel hoge erfbelasting. ''Dat is heel liberaal''. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van