Geld en Werk

Werkgevers willen niet opdraaien voor kosten extra kraamverlof

16 maart 2018 09:55 Aangepast: 18 april 2018 09:03
Beeld © Getty Images

Werkgevers willen niet opdraaien voor de uitbreiding van het partnerverlof voor kersverse ouders. Zij vragen minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om de plannen aan te passen.

Het partnerverlof gaat volgend jaar van twee naar vijf dagen. Een jaar later komt daar nog eens vijf weken bij. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.

Werkgevers zien niets in die plannen. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland komen de extra lasten neer op in totaal 215 miljoen euro per jaar. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar getroffen worden. Zij willen daarom een 'drastische aanpassing'.

'Hele samenleving profiteert'

De hele samenleving profiteert van de regeling en daarom zou het uit de algemene middelen gefinancierd moeten worden, aldus de werkgeversorganisaties. Zij stellen daarnaast dat de wet zaken 'voor werkgevers en werknemers niet simpeler maakt' omdat het 'weer een nieuwe regeling in een toch al complex verlofstelsel is'.   

De werkgeversorganisaties zeggen wel voorstander te zijn van verruiming van de verlofregelingen. Het kan alleen 'slimmer en beter' dan met het wetsvoorstel, zeggen ze. Ze verwijzen naar een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin draagt de overheid de kosten en zijn verschillende regelingen versimpeld en samengevoegd.

Minister: werkgever niet op achteruit 

In een reactie laat de minister weten dat werkgevers er 'per saldo niet op achteruit gaan' en dat dit 'zorgvuldig is afgewogen in het regeerakkoord. Koolmees noemt het ook van belang voor werkgevers dat arbeid en zorg goed te combineren zijn.

"Vaders komen weer fit terug op de werkvloer en moeders blijven vaker werken als de vader vanaf de geboorte ook voor het kind zorgt."

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore