Geld en Werk

Geldzorgen? Je bent zeker niet de enige

17 maart 2018 11:46 Aangepast: 17 maart 2018 11:55
Archieffoto Beeld © ANP

Een derde van alle Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over zijn of haar financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Volksbank, die financiële weerbaarheid meer aandacht wil geven.

Dat doet de bank met de 'Barometer Financiële Onbezorgdheid', waarvoor het samen met onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen een meting deed onder 1371 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De Volksbank wil maandelijks een steekproef houden.

Bankafschrift openen vervelend

De onderzoekers kijken daarbij naar opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel. Uit de eerste meting blijkt dat 34 procent bezorgd is over zijn of haar financiële situatie en dat een kwart het vervelend vindt om bankafschriften te openen of te bekijken. 

Wat betreft opleidingsniveau heeft een groter deel van de lageropgeleiden (37 procent) geldzorgen in vergelijking met mensen met een hoger opleidingsniveau (29 procent). Ook maken huurders zich vaker zorgen om hun financiën (44 procent) dan woningeigenaren (30 procent).

Ouderen minder zorgen 

Ook leeftijd speelt een rol. Nederlanders boven de 66 jaar maken zich het minst zorgen om hun financiën (29 procent), terwijl mensen tussen 26 en 35 jaar zich het meest zorgen maken (40 procent).

Volksbank-ceo Maurice Oostendorp is verbaasd over de bevindingen. "Voor een land als Nederland is het eigenlijk ongelofelijk dat financiële bezorgdheid aan de orde van de dag is voor meer dan een op de drie mensen", zegt hij. De bank ziet het als missie om klanten te helpen 'financieel onbezorgder' te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van