Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Droomhuis gevonden? Zo doe je het winnende bod

Beeld © ANP

Het wordt steeds moeilijker om een huis te kopen: de prijzen stijgen en het aanbod wordt steeds kleiner. Kortom: om je droomhuis te kunnen kopen, moet je vaak stevig bieden. Hoe overleef je zo'n biedingenstrijd? Wij hebben de belangrijkste tips op een rij gezet.

Hou je hoofd koel

Tip 1: blijf rustig, vertelt de Amsterdamse makelaar Gaby Balkema. "Blijf rationeel en doe alsof je naar een casino gaat: spreek van tevoren af wat je uit wil geven. Bieden op een woning is een strijd wie de diepste zakken heeft en dat ben jij vaak niet."

Check je financiën

Ga eerst naar je bank of een hypotheekadviseur, raadt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis aan. Het belangrijkste om de hoogte van je hypotheek te bepalen is je (gezamenlijke) inkomen en je schulden, zoals bijvoorbeeld alimentatie.

Houd reserves

Dan ben je er nog niet, waarschuwt De la Porte: "Hou rekening met de kosten die je zelf moet betalen, zoals de overdrachtsbelasting, notaris, verhuizing, een verbouwing en nieuwe meubels. Het is de grootste valstrik: al je reserves gebruiken om je huis te kopen, terwijl er daarna nog allerlei kosten komen. Dat is echt het grootste risico in de strijd van kopen en bieden."

Lees ook: Woningmarkt kookt verder droog: Den Haag is het nieuwe Amsterdam

Het gevolg van overbieden kan groot zijn, vertelt hij. Want de hypotheek die de bank geeft, is gebaseerd op wat de taxateur vindt dat het huis waard is. "Stel, jij betaalt 285.000 euro, maar de taxateur vindt het maar 275.000 euro waard, dan moet je die laatste 10.000 zelf betalen. Maar daar krijg je geen hypotheek voor", legt De la Porte uit. "De bank financiert geen emoties", voegt Balkema nog toe.

Bij twijfel: niet doen

"Mijn belangrijkste tip: bij twijfel niet doen", zegt De la Porte. "Laat je niet opjagen, het gaat om misschien wel de belangrijkste aankoop van je leven. Een huis ziet er ingericht misschien heel mooi uit, maar als er acute reparaties nodig blijken te zijn, dan draai jij daarvoor op", geeft De la Porte als voorbeeld.

Maak voorbehoud

Spreek daarom altijd af dat je koopt onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Als er bij zo'n keuring gebreken aan het licht komen, kun je de koop nog annuleren. Datzelfde kun je afspreken over de financiering: als die toch niet blijkt te lukken, kun je de koop met een voorbehoud van financiering ongedaan maken.

Vermijd de strijd

Makelaar Balkema adviseert zijn klanten om de strijd überhaupt te vermijden door niet alleen in het nieuwste aanbod te kijken, maar ook naar woningen die al wat langer te koop staan of het zoekgebied te vergroten. "Een veelgemaakte fout is om alleen te kijken naar wat iedereen mooi vindt, maar kijk eens door dat lelijke zeil of de keuken heen: vaak vind je dan de mooiste pareltjes."

"Als het toch aankomt op een biedingenstrijd, zorg dan voor een persoonlijke twist in je bod, eventueel met een gemotiveerd briefje", zegt Balkema. "Bied nooit in ronde bedragen: als de vraagprijs 325.000 is, bied dan 325.123. Soms wordt een huis op een paar honderd euro gegund", vertelt hij.

Geluk

De 34-jarige Eric Konings is met recht een ervaringsexpert te noemen: hij kwam twee keer binnen twee jaar tijd als winnaar uit de bus bij de strijd om woonruimte. In 2015, toen Konings vanuit Londen woonruimte in Amsterdam zocht, zag hij een huis op Funda dat er al een maand op stond en al een keer in prijs was verlaagd.

 

Miniatuurvoorbeeld

"Dit was vlak voor de echte idioterie losbrak", herinnert Konings (foto rechts) zich. "Omdat de prijs al was verlaagd, dacht ik: ze willen er snel vanaf, ik kan het misschien wel onder de vraagprijs kopen."

Dat bleek inderdaad het geval, Konings kocht het appartement van 48 vierkante meter in de Indische buurt voor minder dan de vraagprijs van 2 ton. Hoeveel korting hij kreeg, zegt hij liever niet.

Vergeet Amsterdam

Konings kreeg een relatie, waarna hij en zijn vriendin in 2016 besloten hun appartementen te verkopen en naar Utrecht te verhuizen. "De markt was inmiddels zo veranderd in Amsterdam, binnen een jaar en vier maanden had ik een dikke overwaarde. Ik verkocht mijn appartement onderhands voor 225.000 euro."

Konings en zijn vriendin, inmiddels verloofde, zagen een mooi huis in de Utrechtse wijk Lombok voor een vraagprijs van 370.000 euro voor 115 vierkante meter. "We gingen kijken en vonden het allebei een mooi huis. Met mijn Amsterdamse bril wilde ik meteen 4 ton bieden, want zo werkte het toen al in Amsterdam: de vraagprijs is de minimumprijs, bij een huis van 5 ton kon je ervan uitgaan dat het voor 6 weggaat", vertelt Konings.

Neem een aankoopmakelaar

Op advies van een vriend schakelde hij een aankoopmakelaar in. "Die zei meteen: doe rustig, het is geen Amsterdam, hier hoef je niet over te bieden." Uiteindelijk kochten hij en zijn vriendin het huis voor 20.000 euro meer, 15.000 euro minder dan Konings in eerste instantie wilde bieden. "Die aankoopmakelaar heeft zich dus dubbel en dwars terug verdiend", besluit hij.

Wees flexibel

Wees flexibel en handel snel, tipt Tim Simons. Hij en zijn vriendin kochten vorig jaar hun eerste huis in Made, vlakbij Breda. "Het huis waar we op boden, stond pas een dag op Funda, maar mijn vriendin was gelijk verkocht. Omdat we al een paar keer pech hadden, zijn we gelijk gaan kijken", zegt Simons. "Het gaat toch om het gevoel, de rest komt wel." 

 
Miniatuurvoorbeeld

Tim Simons met zijn vader aan het klussen in zijn nieuwe huis. (Eigen foto)

"Het scheelde dat we een klik hadden met de makelaar dankzij de kat in huis. Mijn vriendin houdt van katten, de makelaar ook en dat praat toch net wat lekkerder dan over de wasbak, zeg maar", vertelt Simons.

Hun eindbod was slechts 500 euro boven de vraagprijs van 224.000 euro; wat de doorslag gaf was dat ze nog thuis woonden. "Daardoor konden we de verkopers tijd geven om zelf iets te vinden. We kochten in april vorig jaar, maar zijn uiteindelijk pas in augustus verhuisd", vertelt Simons.

Check de Vve

Als je een appartement koopt, moet je ook even goed opletten in welk gebouw je terecht komt, adviseert De la Porte: "Onderzoek hoe je vereniging van eigenaren (vve) functioneert. Daar word je verplicht lid van als je een appartement koopt."

Als je in een gebouw terechtkomt waar bijvoorbeeld weinig onderhoud aan is gedaan omdat de vve niet zo actief is, dan 'koop je andermans ellende'.

Laat je niet opfokken

En voor wie in de grote steden wil wonen: "Laat je niet opfokken door makelaars die zeggen: je moet sneller zijn en bieden met een knock-outbod. Dat is levensgevaarlijk. Accepteer liever je verlies, want je hebt jarenlang ellende van een miskoop op de huizenmarkt, het is geen broek in de uitverkoop", aldus De la Porte. 

"De huizen zijn niet op, de woningmarkt is nu tijdelijk verstopt, mensen moeten even geduld hebben", legt hij uit. Er wordt veel gebouwd en als die huizen klaar zijn, kunnen er weer meer mensen doorstromen naar een grotere woning. Daardoor kunnen de woningen die zij achterlaten, weer verkocht worden. 

Laatste tip

Tot slot: stel je krijgt koudwatervrees na de koop, dan kun je altijd nog het contract binnen drie werkdagen kosteloos en zonder reden laten ontbinden.