Geld en Werk

Huis niet verkocht? Likje verf en bouwtekening kunnen helpen

07 april 2018 09:31 Aangepast: 07 april 2018 10:21
In september kwamen 85.000 mensen af op de Open Huizen Dag. Beeld © ANP

Zo'n 13.000 woningen zijn vandaag weer te bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag. Het zijn vooral huizen die al langer te koop staan. Wie als verkoper echt wanhopig wordt, kan altijd een woonstylist inschakelen.

Interieurstylist Ingrid Gommers van adviesbureau Huis & Interieur heeft net een klus afgerond in het zuiden van het land. Daar stond een woning te koop waar 'sinds de jaren zestig niets meer aan gedaan was'. 

Zelfs in tijden van woningschaarste wordt zo'n huis maar moeilijk verkocht. Gommers ging aan de slag. Dit keer niet met een likje verf. De woning was zo vervallen, 'dat had geen zin meer'. Maar wel met een 3D-bouwimpressie.

Afgebladderde verf

"Kopers zien zelf vaak niet wat je met zo'n woning kan. Ze zien alleen maar afgebladderde verf, een oude keuken." Met een 3D impressie, waarop muren verplaatst zijn en de woning ingericht, kan dat wel. 

Vanaf 225 euro is zo'n bouwtekening, of eigenlijk verbouwtekening, gemaakt. "Je kunt mensen zo wijzen op de functies die ruimtes kunnen hebben, op ideeën brengen. Dan kan een woning ineens wel tot de verbeelding gaan spreken."

Miniatuurvoorbeeld
Eén van de woningen waar Gommers een 3D-impressie voor maakte.

Oververhitte huizenmarkt

Tijdens deze Open Huizen Dag, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), zijn ruim 13.000 woningen te bezichtigen. Dat zijn er 5000 minder dan bij de vorige editie in september.

Verkopers hebben deze dag door de oververhitte huizenmarkt niet meer zo hard nodig.​ "In de crisisjaren stonden bij de NVM alleen al ruim 200.000 woningen te koop, nu zijn dat er nog 55.000", zegt een woordvoerder van de NVM.

Buiten de Randstad 

De vereniging stelt dat Open Huizen Dag vooral in de rest van het land in trek is. "In de Randstad en in de grote steden slinkt het aanbod en worden woningen snel verkocht'.

Huizen die nog te koop zijn in populaire steden zijn vaak of verouderd of mogelijk te hoog geprijsd in de markt gezet.

Zie ook: Gekte op de woningmarkt: rijtjeshuis voor 2 miljoen

Verkocht na opknappen

Tijdens de crisisjaren probeerde Sander* zijn appartement in de Randstad te verkopen. Hij wilde het niet voor minder verkopen dan hij de woning gekocht had, maar er waren geen kopers. Hij schakelde toen ook een stylist in.

Het kostte tienduizend euro, vertelt hij. Voor dat bedrag werd alles geschilder en werden een paar nieuwe meubels en schilderijen gekocht. "Toen was het binnen een maand weg, en die investering haalden we er makkelijk uit."

Trucjes en tips

Voor verkopers heeft interieurstylist Gommers wel een aantal tips. "Maak je woning zo neutraal mogelijk. Haal prullaria weg en eigen foto's. Soms kan een paarse muur al afschrikken en die is zo gewit."

Ook de NVM geeft verkopers tips: verhelp kleine mankementen, bijvoorbeeld een lekkende kraan, een klemmende deur en een raam met een barst. Zorg ook dat de tuin er uitnodigend uitziet. 

'Lege woning verkoopt niet' 

Wat vooral belangrijk is, zegt Gommers, is dat potentiële kopers niet 'iemands huis willen binnenlopen maar een huis waarin zij zichzelf kunnen zien wonen. Een neutraal interieur helpt dan echt."

En soms moet een wat kille woning juist wat warmer gemaakt worden door middel van bepaalde meubels en accessoires. "Want een lege woning verkoopt ook niet." 

* Vanwege privacy en zijn werk, wil hij alleen zijn voornaam vermeld hebben. Zijn achternaam is bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van