Geld en Werk

Minister Ollongren wil huisjesmelkers aanpakken

29 maart 2018 10:46 Aangepast: 29 maart 2018 10:49
Minister Ollongron. Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil voor de zomer met een aanpak komen voor malafide verhuurders. Ze denkt onder andere aan een keurmerk en indien nodig een wetswijziging.

Dat liet de minister gisterenavond weten in een debat over de aanpak van huisjesmelkers. Ze wil daarnaast samen met gemeenten kijken naar de problemen die zij ondervinden met malafide verhuurders en huurders met een voorlichtingscampagne wijzen op hun rechten.

Meer belasting voor huisjesmelker

Ollongren is niet van plan om huisjesmelkers meer belasting te laten betalen. Hiervoor hield PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer eerder deze week een pleidooi. Hij vindt dat verhuurders die panden opkopen, splitsen en voor veel geld weer verhuren, belast moeten worden als ondernemers en dat de opbrengsten hieruit geïnvesteerd moeten worden in betaalbare huurwoningen. 

Zie ook: PvdA: pak huisjesmelkers aan en laat ze meer belasting betalen

De minister wijst erop dat niet iedere investeerder een huisjesmelker is en dat er ook particuliere beleggers zijn die nette verhuurders zijn. Huisjesmelkers meer belasting laten betalen zou volgens Ollongren suggereren dat een huis kopen met als doel weer verhuren niet goed is. "Het is juist prima ook particuliere verhuur te hebben", zegt ze. 

Volgens Nijboer moet er wel wat gebeuren nu 'beleggers hele steden opkopen omdat dat fiscaal aantrekkelijk is'. "We moeten toch wat doen als iedereen in het gedrang komt op de woningmarkt en starters geen woning meer kunnen kopen?"  

'Voldoende middelen'

De minister vindt ook dat er wat moet gebeuren om de krapte op de markt aan te pakken en dat 'begint met het vergroten van het aanbod'. Ze wijst er wel op dat een groot deel van de verantwoordelijkheden, zowel op het gebied van schaarste als op het gebied van kwaadwillende verhuurders, bij de gemeenten ligt. 

Die hebben volgens haar voldoende middelen, zoals het opleggen van dwangsommen en boetes. Voor de zomer wil Ollongren met de grote steden bijeenkomen en daarna zal ze de Tweede Kamer verder informeren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van