Geld en Werk

'Extra banen Douane zorgen voor gat in Rijksbegroting'

14 april 2018 10:51 Aangepast: 16 mei 2018 14:42
Een douanier controleert een container in Rotterdam. Beeld © ANP

Het kabinet moet vanwege de naderende brexit fors investeren in extra mankracht bij de Douane. Dat zorgt voor een stevige tegenvaller op de begroting.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de krant gaat het mogelijk om een extra overheidsinvestering van 100 tot 150 miljoen euro, die zal moeten worden verdeeld over verschillende ministeries.

Honderden nieuwe mensen

Twee maanden geleden werd bekend dat er 750 tot 930 extra mensen nodig zijn bij de Douane. Door het Britse vertrek uit de Europese Unie moet Nederland zijn nieuwe buitengrens bewaken. Het kabinet wil dat deze douaneambtenaren voor 29 maart 2019, wanneer de brexit een feit moet zijn, aan het werk zijn.

Wat doet een douanier?

Douaniers controleren de in- en uitvoer van de miljoenen tonnen aan goederen die Nederland in en uit gaan. Waar nodig heffen en innen ze belastingen of stoppen ze goederen die het land niet in mogen. Een geüniformeerde douanier kan rekenen op een salaris dat ergens tussen de 1930,- en de 2685,- euro ligt.

Het kabinet onderhandelt momenteel over de lopende begroting. Maandag komende coalitiepartijen bijeen voor een overleg. Minister Wopke Hoekstra van Financiën komt ergens in de komende weken met een overzicht van de budgettaire mee- en tegenvallers van het nieuwe beleid. Volgens Hoekstra zal Nederland 'hoe dan ook geraakt worden' door brexit.

Voorjaarsnota

Voor 1 juni moet dan de Voorjaarsnota, het tussentijdse overzicht van het lopende begrotingsjaar, gepresenteerd worden.

Zie ook:Hoekstra over eventuele meevallers bij de voorjaarsbegroting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore