Geld en Werk

Dikke bonussen in de financiële sector? Vooral verzekeraars cashen

30 maart 2018 11:28 Aangepast: 15 november 2018 10:22
Aegon-ceo Alex Wynaendts. Beeld © ANP

Nederlandse banken liggen flink onder vuur voor buitensporige loonsverhogingen, maar bij de verzekeraars kun je haast ongezien gouden bergen binnenslepen. Miljoenensalarissen zijn er de normaalste zaak van de wereld.

Nederlandse financiële ondernemingen moeten zich allemaal aan de strenge Nederlandse bonuswetgeving houden, maar toch vliegen de topsalarissen je om de oren. Dat kan, omdat er uitzonderingen mogelijk zijn.

Aegon-baas spant de kroon

Bij verzekeraar Aegon weten ze daar goed gebruik van te maken. Topman Alex Wynaendts boert al jaren uitstekend. In 2017 sleepte hij alles bij elkaar 4.683.000 euro binnen, inclusief bonus van 1,15 miljoen en pensioencontributie van bijna 1,7 miljoen.

Wynaendts mag zo'n hoge bonus krijgen omdat meer dan 75 procent van het personeel van Aegon in het buitenland werkt. Dan mag de bonus voor de topman 100 procent van het vaste salaris bedragen in plaats van de 20 procent die voor andere Nederlanders in de financiële sector geldt.

Eerst een miljoen, dan een ton erbij

Het afgelopen jaar heeft Wynaendts er ruim een ton bijgekregen, dat is bescheiden in vergelijking met het jaar ervoor: toen kreeg hij er ruim een miljoen bij. De stilte rond de beloning van Wynaendts staat in schril contrast met de ophef rond het salarisvoorstel voor ING-topman Hamers. Opmerkelijk: want ook Aegon moest in de crisis overeind gehouden worden met miljarden aan staatssteun.

In totaal heeft Aegon 197 miljoen euro aan bonussen, of variabele beloningen zoals ze officieel heten, uitgekeerd in 2017. Zeventien medewerkers kregen meer dan een miljoen euro. Dat aantal is zo hoog omdat medewerkers die (vooral) in het buitenland werken namelijk bonussen tot 100 procent binnen Europa of zelf tot 200 procent daarbuiten kunnen krijgen. In totaal heeft de verzekeraar wereldwijd ruim 28.000 medewerkers.

NN: acht salarismiljonairs

Ook bij branchegenoot NN kun je nog een goede boterham verdienen. Het bedrijf verdeelde in 2017 voor 96 miljoen euro aan bonussen op een personeelsbestand van 15.000. Acht personen binnen de groep konden ook bij deze Nederlandse verzekeraar op een totale beloning rekenen van meer dan een miljoen euro.

De topman van NN, Lard Friese, zit er warmpjes bij. Hij verdiende in 2017 ruim 2,2 miljoen euro, inclusief bonus van een slordige drie ton, pensioenbijdragen en overige uitkeringen.

ASR: loonsverhogingen tot 67,5 procent 

Bij de kleine verzekeraar ASR wordt het vooral volgend jaar interessant om te zien hoeveel bonussen er uitgekeerd worden, omdat die tot 2017 niets mochten uitkeren wegens het ontvangen van staatssteun. Maar ook daar waait de wind van het kapitalisme alweer stevig.

In 2018 krijgt bestuursvoorzitter Jos Baeten een loonsverhoging van 40 procent tot 740.000 euro. Zijn cfo krijgt er zelfs 67,5 procent bij en de twee coo's 62,5 procent.

ING: ook zonder verhoging in de absolute top

Bij de grote Nederlandse banken moet je voor een lekkere bonus carrière maken bij ING en dan dus weer vooral internationaal, waar je veel kan cashen. Topman Ralph Hamers verdient, inclusief pensioencontributie van 624.000 euro, ruim 2,5 miljoen. Ook zonder gewraakte loonsverhoging hoeft hij in Nederland dus alleen Wynaendts boven zich te dulden.

Bij de bank, die wereldwijd 54.000 mensen in dienst heeft werd in 2017 voor ruim 403 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd. Veertien personeelsleden tikten meer dan 1 miljoen euro binnen.

ABN: gedwongen soberheid

Bij ABN Amro gaat het er allemaal een stuk soberder aan toe, maar die bank krijgt dan ook nog steeds staatssteun, de staat heeft immers nog aandelen in handen. Daarom mag de top geen salarisverhogingen of variabele beloningen krijgen.

Ceo Kees van Dijkhuizen kreeg in 2017 het 'bescheiden' bankierssalaris van 976.000 inclusief pensioenbijdrages. In totaal werd er verder voor 163 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd over de bijna 20.000 voltijdsbanen.

Rabo: zes topmensen met zes nullen

Bij Rabobank moet je ook niet voor de torenhoge salarissen zijn. Topman Wiebe Draijer verdient alles bij elkaar ruim 1,2 miljoen euro. Zes topmensen bij Rabobank verdienen in totaal meer dan een miljoen euro.

Wereldwijd heeft Rabobank bijna 44.000 mensen aan het werk, zij mochten met elkaar 216,9 miljoen aan bonussen verdelen.

De echte grootverdieners van de Nederlandse Financiële sector vind je in 2018 dus vooral in het verzekeringswezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van